Bir web sitesinin SEO uyumlu olması için birtakım şartları sağlaması gerekir. Bu unsurlar yazılımdan tasarıma tasarımdan kullanıcı tecrübesine kadar pek çok faktörü içermektedir.
Geçtiğimiz yıllarda İnternet kullanımının artması ve Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorlarının algoritmalarını geliştirmeleri ve güncellemeleriyle arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve siteyi SEO uyumlu hale getirmek oldukça önem ve emek gerektiren bir hal aldı. Sitenizi SEO uyumlu hale getirmek için gerekli konuları bu yazımızda 6 önemli başlık altında bahsedeceğiz.
Mobil Uyumlu Web Site
Google ve Bing arama motorları mobil uyumlu olan web sitelerini mobil cihazlarda daha üst sıralarda çıkmasını sağlıyor. Geniş bir kitleye hitap etme ve ziyaretçi sayınızı arttırmak istiyorsanız mobil platformu küçümsememek gerekir.
Akıllı cep telefon ve tabletlerinin kullanımının yaygınlaşması ve İnternet’in artık cebimizde olması nedeniyle aramaların çoğu mobil cihazlar üzerinden yapılmakta dolayısıyla web sitenizi mobil uyumlu (mobil dostu) hale getirerek ziyaretçi sayınızı ciddi oranda arttırabilirsiniz.
Site Taranabilirliği (Site Crawlability)
Arama motorları bir web sitesini ve onun içerisindeki mevcut sayfaları kendi veri tabanlarında depolar ve her yeni sayfa oluşturulduğunda bu sayfayı bulup veri tabanlarına kaydetmesi gerekir.
Arama motorları bir sayfadan diğerine çok hızlı geçer ve sayfayı indekslerine kaydeder. Bu yüzden sitenizin kolayca taranabilir olması arama motorlarınca sitenizin SEO uyumlu olması adına çok önemli faktörlerden birisidir.
Arama motorlarının veri tabanlarını kalın bir ansiklopedi gibi düşünebiliriz. Örneğin Birisi Google’da bir arama yaptığı zaman Google bu ansiklopedide kullanıcının aradığı sorguya en yakın olduğunu düşündüğü bilgileri bulur. Bu bilgileri sıralayarak kullanıcıya bir sonuç ekranı döndürür. Dolayısıyla sitenizin bulunabilmesi için bu ansiklopedide sitenizin yer alması bunun içinde sitenizin taranabilir (crawl edilebilir) olması gerekir. Nereden başlayacağım sorusuna en güzel yanıt olarak “SEO nedir?” hakkında bilgi edinerek başlayabilirsiniz.
Sitenizin taranabilirliğini azaltan faktörlerden en dikkat çekici olanı ise linklere erişimi azaltan, arama motorlarının linkler arasında geçişine engel olan Javascript kodları ve flash kullanan metaryel/içerikler olarak gösterilebilir.
Robots.txt ve site haritası (sitemap) kullanımı sitenizi daha taranabilir hale getirmek için oldukça önemlidir. Site haritası ile taranmasını istediğiniz sayfaların listesini arama motorlarına sunabilir ve işlerini kolaylaştırabilirsiniz. Robots.txt ile de indeks almasını istemediğiniz sayfaları göstererek arama motorların gereksiz yere fazladan sayfa taramasını engelleyebilirsiniz.
Site Hızı
Bir web sitesini SEO uyumlu yapan en önemli faktörlerden birisi sitenin hızıdır. Yavaş bir site hem arama motorlarını hem de kullanıcıyı memnun etmeyecektir.
Site hızı düşük olan bir site arama motorları tarafından yavaş taranması ve kullanıcıların sitenin yüklenmesini beklemeden çıkacağından (bounce rate inin yüksek oluşundan) dolayı Google ve diğer büyük arama motorları tarafından düşük bir sıralama puanı alır ve bu tarz sitelere arama sonuçlarında öncelik verilmez.
Sitenizi hızlandırmak için resimlerinizin boyutlarını düşürebilir, sunucu hızınızı arttırabilir css, html ve javascript kodlarınızı sıkıştırabilirsiniz.
Kopya İçerik (Duplicate Content)
Aynı içeriğin sitenizde birkaç fazla sayfada bulunması veya aynı sayfanın birden fazla URL’e sahip olması SEO açısından birtakım sorunlara yol açar. Arama motorları hangi sayfayı indexlemesi veya hangisine öncelik vermesi gerektiğini belirleyemez ve trafiğinizin bölünmesine yol açar.
Örneğin sitenizdeki sayfaya www ve www olmayan iki tane farklı URL den erişebiliyorsunuz bu durumda sayfanın otoritesi, güvenilirliği ve gücü bu 2 versiyon arasında bölünür.
Sonuç olarak arama sonuçlarında daha düşük sıralarda yer alacak ve trafiğiniz de artımlı olarak azalır. Aynı durum http ve https versiyonları içinde geçerlidir. Bu durumu engellemek için 301 yönlendirmesi kullanabilirsiniz veya kopya içerik sorunu; canonical etiketiyle;
A ve B isimli iki sayfanız olsun. Yukarıdaki etiketi A sayfasının head kısmına koyduğunuz zaman A sayfasındaki sayfa gücünü B sayfasına yani yönlendirmek istediğiniz sayfaya katarsınız. Böylece iki sayfanın arama motorlarındaki gücünü birleştirebilirsiniz. Zaman içerisinde B sayfasının değeri ve gücü artacak arama motorlarında daha üst sıralara çıkacaktır.
Https Kullanımı
Adres çubuğunda site isminin başında yer alan güvenlik protokolü Https web sitenizdeki verilerin şifrelenmesini ve veri transferinin güvenli gerçekleşmesini sağlar. Google’da verdiği önemi pek çok duyuru ve güncellemede belli etmiştir. Özellikle e-ticaret ve internetten satış yapan bir siteniz varsa https kullanmak kaçınılmaz derecede önem arz eder.
URL Yapısı
URL yapısı, Google’ın sıralama faktörlerinden birisidir. URL’niz kullanıcı tarafından okunabilir olması hem arama motorları için hem de kullanıcı için önemlidir. URL yapısında, kelimeler küçük harfler ve İngilizce karakterlerden oluşmalı ve kelimeleri “-“ ile ayırmalısınız. Aynı zamanda URL kullanıcıya sayfanın içeriği ile ilgili bilgi vermelidir.
SEO Uyumlu Web Site
Yukarıdaki unsurları dikkate alınarak oluşturulan bir web site SEO uyumlu hale gelir ve arama sonuçlarında üst sıralara çıkmaya uygundur. URL yapısı, güvenlik, mobil uyumluluk, site hızı, taranabilirlik ve kopya içeriğe dikkat edildiği takdirde web siteniz arama motorlarına uyumlu hale gelmiş demektir. Bu çalışmalardan sonra analiz, backlink, içerik ve diğer SEO çalışmalarıda doğru yapıldığı takdirde arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve ziyaretçi sayısını arttırmak ve böylece dijital dünya da iyi bir yer edinmek mümkündür.
Siz de fikrinizi belirtin