Google, tüm webmasterların dikkatini arama motoru sıralaması sonuçlarında yüksek kaliteli içerik olması yönünde bildirimlerde bulunmuştur. Web sitesinin başarılı sıralamalar elde etmesi için gerekli en önemli noktayı ısrarla vurgulamaktadır. Tabii başarılı bir sıralamanın kapısı sadece içerikle açılmayacaktır. Burada üzerine değineceğimiz bir diğer kriterimiz, web sitesinin performansı olacaktır. Web sitesi performansı kullanıcılar için gerçekten önem teşkil etmektedir. Hiçbir arama motoru bunu göz ardı edecek lükse sahip değildir. Web sitesinin barındığı sunucunun kullanıcılar için nasıl bir erişim hızı sunduğu, kullanıcılar için önemli olduğu kadar arama motorları içinde önemlidir. Ne kadar önemli olduğunu bilmenin çok zor olması yüksek sıralama elde eden web siteleri istatistiki verilere göre gelişmiş performansı hizmeti sunana sunucuların hizmete sunduğu web siteleridir. Arama motoru sonuç sayfasında sıralama kriterleri arasında büyük önem taşıyan sunucu tarafına gerekli önemi veriyor muyuz?
Ülkemizde Hosting hizmetinin değişen kura göre fiyatlarının artması tabii bizi en iyisine yönelmekten uzaklaştırıyor. Burada bir web sunucusu ihtiyaçlarımızı karşılayacak nitelikte olması genel internet kullanıcıları için yeterli düzeyde olacaktır. Rekabetin yüksek olduğu sektörlerde hizmet vermeye çalışan web siteleri ziyaretçilerinin ihtiyaçları ve kazançları istikametinde yüksek maliyetli bir sunucu ile çalışması iyi verim alması noktasında son derece önemlidir. Başarılı bir SEO yüksek performans sunan bir sunucunun yolundan geçmektedir.
Yükleme Zamanı
Yükleme süresi, sunucunun yani web sitesini barındıran hosting firmasının kullandığı server tarafından, web sitesinde gezinen bir kullanıcı veya arama motoru örümceği tarafından istenilen bir sayfayı getirmesi için geçen süreyi ifade etmektedir. Yükleme Süresi milisaniye olan bir değer olarak çoğu zaman karşımıza çıkarmaktadır. Yükleme zamanı ideal bir zaman sunmadığı zaman karşılaşılacak olumsuzluk; ziyaretçiler bir sayfaya baktıktan sonra siteden ayrılması en sıkıntılı olanıdır. Bu durum bazı sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Hem sıralama hem de hemen çıkma oranlarının değişmesine sebep olacaktır. Bu tarz bir deneyim, iyi bir SEO için istenmeyen bir durumdur. Bundan dolayı web sitesini barındıran hosting firmasının sunacağı server performansı ne kadar hızlı olursa iyi bir kullanıcı deneyi oluşturması açısından vazgeçilmezdir. Barındırma hizmeti veren sunucuların ne kadar hızlı sunabildiğini test etmek önemlidir.
Her zaman sorun sunucu tarafında aranması doğru bir yaklaşım değildir. Web sitesinin kurulum biçimi, yapısı olabileceğini her zaman hatırlamalıyız. Web sitesi sayfaları yükleme hızını test etmek için birçok yardımcı araç mevcuttur. Eğer arama motoru başarısına talipsek öncelikle arama motorları sundukları web yönetici araçlarını kontrol etmemiz gerekmektedir. Sitenin yavaşlamasına sebep olan sorunları inceleyip rapor olarak sunan Google PageSpeed insights aracını kullanmanızı tavsiye etmekteyiz. En iyi yükleme hızı 1 sn altında gerçekleşen sayfa yükleme zamanıdır. Tabii bu kadar hızlı bir yükleme hızına sahipseniz yükleme hızına dair pek fazla bir şeyler yapmaya gerek olmayacaktır. 3sn üzeri yükleme süresine sahip sayfalar için sorunlara yönelmeniz iyi bir optimizasyon için gereklidir.
Yükleme süresini daha iyi duruma getirmek için yapabileceğimiz iyileştirmelere değinecek olursak;
- Http isteklerini en az seviyeye düşürülmelidir.
- CSS ve JavaScript Kodu mümkün olduğunca küçültülmelidir.
- Görsel boyutu yüksek dosyalar kullanılmamalı, kullanılan görseller optimize edilmelidir.
- Dosya boyutunu düşürmek için sunucu tarafında ön belleğe alınması ve Gzip kullanılmalıdır.
- 301 yönlendirmelerinin sayısını azaltılmadır.
- İçeriklerin sunumu için bir CDN kullanımını tavsiye edebiliriz.
Robots.txt
Robots, arama motorları için hariç tutma Protokolü’nün uygulandığı dosyadır. Bir web sitesinin kök dizininde yer alır. (Örneğin; seobil.com/robots.txt) Otomatik web tarayıcılarına tarama talimatları sağlamaktadır. Web sitenize gelen arama motoru örümcekleri için bir yönerge niteliğindedir.
Robots.txt dosyası, web yöneticileri belirledikleri komutlarla tarayıcılar için sitelerinin hangi bölümlerini taramaları noktasında izin vermeyeceğini bildirmek için kullanılır. Aynı zamanda tarama gecikme parametreleri kullanılabilir. Site haritası dosyaların konumunu belirtir. Tüm web örümcekleri robots.txt talimatlarını izlemez. İyi niyetle oluşturulmayan bazı botlar robots.txt dosyasındaki talimatları dikkate almamak üzere programlanabilir.
404 Sayfası
Ziyaretçiler kırık bir bağlantıya tıkladıkları zaman bazense URL’yi yanlış girdiklerinde aradıkları sayfaya ulaşamayınca 404 sayfasına yönlendirilirler.
Normal şartlar altında 404 sayfası sadece boş bir sayfa olmaktadır. Aranan sayfanın bulunamadığını belirten küçük bir not ile görüntülemesi sağlanabilir. Bu durum kullanıcıların ve arama motoru botlarının geri dönüş ayrılacağı anlamına gelmektedir. Bu durum iyi SEO için çok istenen bir durum değildir. Arama motoru örümceklerinin sayfayı bulamaması gelen ziyaretçinin organik yolla giriş yapması ama sayfanın karşılığı olmadığı anlamına gelmektedir. Hatalı sayfaların ana sayfaya veya herhangi bir sayfaya girmesindense, kullanıcıların veya botların izlemeleri için özel bir 404 sayfası kullanılmaktadır. Ayarladığınız 404 sayfası site haritasında kullanılabilir. İndeksten kalkmasını istediğiniz sayfaları bu yönlendirmeyi kullanarak üstesinden gelebilirsiniz. Tabii 404 sayfası bir yere yönlendirilmesi değil özel olarak hazırlanmış bir sayfa olması gereklidir. İhtiyaç duyulduğunda devreye giren bir cankurtaran gibi olmalıdır. Arama motoru optimizasyonu ve sıralama başarısı için özelleştirilmiş bir 404 sayfası oluşturulması çok ama çok önemlidir.
Özel 404 Hata Sayfası
404 hatası arama motoru optimizasyonu açısından istenilen bir durum değildir. Kullanıcı bir URL adresine giriş yapar aynı zamanda arama motoru örümcekleri de sayfayı aramakta ama bulamamaktadır. Bu durum arama motoru sıralamalarına zarar vermektedir. Misal vermek gerekirse ziyaretçi bir sayfaya gelmek istemektedir.
Bu sayfamız;
www.seobil.com/web-sitesi-ve-sunucu-optimizasyonu/
sayfası olsun ancak bu sayfa yerinde bulunamıyorsa 404 hatası oluşturacaktır. Buradan trafik almaya devam ettikçe birçok ziyaretçinin canını sıkıyor olabilirsiniz.
Oysa sayfamız;
www.seobil.con/seo-egitimi/web-sitesi-ve-sunucu-optimizasyonu/
sayfasında yer alıyorsa burada var olmayan sayfanın 301 kullanarak doğru adrese yönlendirilmelidir. Bu sayede tıklama alan sayfaları 301 kullanarak ziyaretçileri sitede tutabiliyor olunabilir.
404 hatası alan kullanıcıların iyi bir deneyim elde etmesi için bu hata sayfasından çıkış rahat yapabilmelidir. Sayfa iyi bir şekilde tasarlaması yapılmaz ise kullanıcıları zorlayan yapı ziyaretçileri kaçırmaktadır.
Mevcut bir özel 404 sayfası, arama motoru örümcekleri için eşit derecede yararsızdır. Bu örümcekler web sitelerini indekslerken belirli bir formülü izler. Etkili bir web veya bilgi ağı oluşturarak mevcut tüm bağlantıları izlerler. Bir örümcek, varsayılan bir 404 sayfasına girdiğinde, Gerçek kullanıcılar gibi ileriye doğru hareket edemezler. Bununla birlikte gerçek kullanıcılardan farklı, örümcekler, geri düğmesine basmak gibi karmaşık eylemleri gerçekleştiremez. Bir örümcek bu sayfalarda sona erdiğinde, web sitenizi indekslemeye devam edemez. Özel bir 404 sayfası örümceklere bir hatayla karşılaşsalar bile takip edecekleri bir şey vermektedir.
Özelleştirilmiş bir 404 sayfa oluştururken ve tasarlarken akılda tutulması gereken çok sayıda önemli husus vardır. Bir hata sayfasının en önemli özelliği, kullanıcıyı aradıkları sayfanın bulunamadığını açıkça bildirmek ve özür dilemektir.
Kullanıcıların tekrar çalışmaya başlaması için bir yol sunulmalıdır. Sorun hakkında web yöneticisine başvurmanın bir yolu ve ana sayfaya bir bağlantı eklenmelidir. Anlamlı bağlantı metni kullanmayı unutmayın, ancak “Ana Sayfa” yazılması önerilmez. Mesela popüler sayfalara veya web sitesindeki makalelere ek bağlantılar eklemeyi düşünülebilir. Netice itibari ile özel 404 hata sayfanızın, dizin oluşturmasını engellemek için arama motorlarına bir 404 hata kodundan geçtiğinden emin olunmalıdır.
Yönlendirmeler
Yönlendirme, bir URL’yi diğerine ileten eylemdir. Örneğin, sitenizdeki belirli bir sayfa bir dosya adı değişikliğine sahipse, örneğin; “www.seobil.com/uzman” – “www.seobil.com/seo-uzmanı”,
yeniden yönlendirmek gerekir yeni URL’nin eski URL’si. Burada ele alacağımız iki tür yönlendirme vardır- 301 yönlendirmesi ve 302 yönlendirmesi.
302 Yönlendirme
302 yönlendirmesi, bağlantı değeri geçmeyen geçici bir yönlendirmedir ve SEO nedeni ile kaçınılması gereken bir durumdur. Bu yönlendirme, arama motoru örümceklerine istenen sayfanın geçici olarak taşındığını ancak ileride tekrar kullanıma sunulacağını söyler. Bu nedenle arama motoru örümcekleri algoritması, link değerinin 302 yönlendirmesi boyunca akmasına izin vermez.
301 Yönlendirme
Bir 301 yönlendirmesi, link değerinin çoğunu eskiden yeni sayfaya geçiren kalıcı bir yönlendirmedir ve eski veya değiştirilmiş URL’leri yeni hedeflerine yönlendirmek için önerilen yöntemdir.