
Bildiğimiz gibi arama motorlarının her geçen gün dünyadaki önemi daha da artmaktadır. İnternet kullanıcıları her çeşit ihtiyaçlarını bulabilmek için arama motoru kullanır. Bu ihtiyaçlar bazen bir ürün, bazen bir hizmet bazense bir bilgiden ibaret olabilmektedir. Her ihtiyaç bir sorguyu oluşturur. Ve dijital dünyada sorgunun kullanıcı tarafından yazı olarak düştüğü ekran arama motoru kutusudur.
Peki, arama motoru bizim sorgularımıza nasıl bir yorumla karşılık verir.
Arama motorunun sunduğu cevap bizim için yeterli midir?
Başka bir şekilde düşünürsek sorumuza karşılık arama motorundan aldığımız cevap bizim ihtiyaçlarımızı karşılar nitelikte midir?
Google arama motorunun çalışma prensibinden yola çıkarak Neden SEO ya ihtiyaç olduğunu belirlemeye çalışalım;
Arama motorları iki önemli görevi yerine getirir bunlardan
- Tarama (crawling)
- Dizin oluşturma (indexing)
Arama kutusunda arama yaptıktan hemen sonra Google arama motoru çalışmaya başlar. Size en doğru sonuçları sunmak için Google botları tarafından taranır. Bu tarama öncelikle sayfa başlıkları, anahtar kelimeler ile indekslenir diğer bir deyişle dizini web crawler (web botları) tarafından oluşturulan,
Milyarlarca web sitesi taramasından elde ettiği veriler içerisinden arama kutusuna yazılan bilgiyle en yakın ve benzer veri ile eşleştirir.
Arama Motoru Nasıl Çalışır?
SEO’yu daha iyi anlamak için öncelikle arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeliyiz. Arama motorları, kullanıcı tarafından yapılan arama sonuçlarını döndürmek için birtakım işlemler gerçekleştirir, bu işlemlere bakacak olursak:
- Crawling: Web sitenize ait oluşturulan tüm sayfaları elde etmesini sağlamasıdır. Sayfalarınızı tespit ederken Crawler veya spider adı verilmiş belli başlı yazılımlar sayesinde gerçekleştirir. Dünyada ve Ülkemizde en çok kullanılan arama motoru olan Google kullandığı bu yazılıma Googlebot ismi ile bizlere duyurmaktadır.
- Indexing: Crawling sayesinde oluşturduğu web sayfalarını listelediği sayfaları sakladığı Çok büyük boyuttaki veri tabanlarından tekrardan geri elde etmek için saklamasına indeksleme denir. İndeksleme işlemi sayfanın içeriklerinin en iyi temsil eden kelime ve ifadeleri olan Anahtar Kelime (keyword) atanmasıdır.
- Processing: Kullanıcılar tarafından arama sorgusu geldiğinde arama motorunun yaptığı sonuçlara giden algoritmik çalışma temposudur. Aranan anahtar kelimeleri veri tabanında indekslenen sayfalarla içerisinde kıyaslama yapmasıdır.
- Calcuating Relavancy: Arama motorlarından aramalarınız sonucu birden fazla web sayfası bulmaktadır. Arama motorları bu sorgularınızı aradığınız anahtar kelimeler karşılığı olarak indeksleme yaptığı web siteleri ile örtüşmesi için benzerlik hesaplamaları gerçekleştirir. En iyi denklemini gerçekleştirdiğin web sayfalarını SERP (Search Engine Result Page) arama motoru sonuç sayfasında kullanıcılara göstermektedir.
Semantik Web
Arama motoru kullanıcısının İnternet sayfaları üzerindeki davranışlarına göre semantik web (anlamsal ağ) hakkında da bilgi vermemizde söz konusudur. Semantik web kullanıcılar hakkında bilgi toplar. Kullanıcıların hangi sayfalarda zaman geçirdiğinin yorumlamasını yapar. Bir sonraki aramalarda daha akıllı sonuçlar bularak sizin ilginizi çekecek gösterimlerle size sunum yapar. Hatta size gösterilen reklamlar dahi sizin arama yaptığınız veriler doğrultusunda gerçekleştirilir.
Arama kutusuna girdiğiniz kelime ile alakalı diğer bağlantılı kelime ve kelime grupları ile kullanıcılara çeşitli gösterim yolları ile aranan sayfalarla buluşturur. Bu arama yapılan sayfalar arasında Google öncelikle providing answer diye adlandırılan puanlandırma ile bize barındırdığı bilgi istasyonundan öncelikli olarak web siteleri içerisinden görüntüleme gerçekleştirir. Bu öncelik için web siteleri arasında birçok değişken göz önünde bulundurulur ve sahip olduğu algoritma sayesinde siteleri bir ranking sıralamasına sokarak görüntülenme sıralamasını oluşturur.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Ne işe Yarar?
Bu noktada tabi ki SEO çok önemli bir unsurdur. SEO tüm sıralamaları değiştirebilecek web siteleri için en önemli çalışmadır. Google güncel değişmelerini takip eden ve güncel SEO teknikleri ile çalışılan siteleri sıralamada kesinlikle üst sıralarda görüntülenmesini sağlar.
SEO uzmanı tarafından üzerinde güncel SEO teknikleriyle çalışılan Web siteler rakiplerine göre daha üst sıralarda gösterilir. SEO uzmanı web sitenizin üst sıralarda görüntülenebilmesinin sağlamasının en büyük sebebi iyi bir SEO uzmanın Google’ın çalışma mantığıyla site içinde ve site dışında nasıl çalışılması gerektiğini iyi bilmesidir.
Kaliteli bir SEO hizmeti alan firmanın Arama kutusunda girilen içerikler eğer sizin anahtar kelimelerinizle örtüşüyorsa, işte tamda burada sizin sitenizin diğer rakip sitelere göre daha üst sırada görüntülenmesini SEO uzmanın yapmış olduğu çalışmalar etkilidir. Bu durum SEO uzmanın çalışacağı kelime ve kelime gruplarıyla sitenizin trafiğini arttırmasını sağlayacaktır. İnternet dünyasındaki web siteniz daha fazla kişiye ulaşan bir site konumuna yükselmesine güncel ve doğru çalışmalar eşliğinde ancak yardımcı olacaktır.
Başarılı sonuç elde etmeniz firmanız için daha fazla hizmet satışı, ürün satışı veya tanıtım yapmanızı etkili bir biçimde trafiğinizi üzerinde artış sağlar. Sitenizin değeri ve marka bilinirliğini arttırır.
SEO makul seviyede ayrılmış bir bütçeyle tüm verimliği ortaya çıkartıldığı zaman uzun vadede kalıcı etkisi olan bir reklam hizmetidir. SEO hizmeti için en önemli adım sizin öncelikle hangi kelime ve kelime gruplarıyla çalışmanız gerektiğinizi SEO uzmanı ile tespit etmeniz ve strateji belirlemeniz gereklidir.
Bulunduğunuz sektör de rekabet gücüne göre nasıl bir bütçe ile yola çıkacağınız üzerinde çalışmalar yapmalısınız. Nasıl bir kelime veya anahtar kelime grupları ile çalışmak rekabet oranı yüksek kelimeler için tabi ki işinizin çok zor olduğunu bilmeniz ama imkânsız olmadığı lakin planlı ve çok çalışılması gereken bir sürecin sizleri beklediğinin habercisidir.

SEO Nedir?
Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO (Search Engine Opitimization) , web sitenizin içerisinde bulunan bir bilgi kullanıcı tarafından arandığı zaman, sitenizin Google ,Yahoo, Bing gibi arama motorlarında organik olarak üst sıralara çıkarıp, doğal yollarla daha fazla kullanıcıya ulaştırmak için yapılan site içi ve site dışı çalışmalardır.
SEO nedir hakkında detaylı ve açıklayıcı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
SEO, sayfa veya sitelerin arama motorlarında üst sıralara çıkması için yapılan iyileştirme tekniklerini kapsar. SEO çalışmaları sonucunda marka bilinirliği, müşteri potansiyeli, güvenilirlik, kaliteli hizmet gibi kriterlerde olumlu artış yaşanır.
Neden SEO?
Günümüz dünyasında bir web sitesine sahip olmak önemlidir; ancak bu siteye sahip olmak kadar sitenin organik trafiğe sahip olması da önemlidir. Yüksek trafiğe sahip olan bir web site işlek bir caddedeki dükkâna benzer.
Peki sitenize nasıl daha fazla trafik çekilir?
İşte bu noktada devreye SEO giriyor. SEO teknikleriyle yapılan çalışmalar sitenizin arama motoru dostu (Search Engine Friendly) olmasını sağlar ve sitenizin Google gibi arama motorlarında daha iyi bir sıraya sahip olmasına olanak verir.
Örneğin siteniz moda ile ilgili olsun, arama motorlarında “moda” kelimesi veya alakalı kelimeler arandığı zaman sizin sitenizin yapılan arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması, reklama gerek kalmadan doğal yollarla sitenize daha fazla ziyaretçi girmesine yol açacaktır.
Özetleyecek olursak, arama motorları sitenize örümcek dediğimiz İnternet’i gezip yeni eklenen, güncellenen veya link alan sayfaları dolaşan botlardan yollar. Sitenize bu botlar tarafından yapılan ilk ziyaret indeksleme birinci kısmıdır.
İndeks nedir ne işe yarar? İndeksleme dediğimiz olay aslında Google gibi arama motorlarının sitenizi tanıyıp kendi altyapısına işlemesidir. Arama motoru sayfanızı temsil eden bir takım anahtar kelimeler verir. Kullanıcılar bu kelimeleri arama motorunda aradığı zaman bu kelimelerle indeks alan sayfaları çağırır. Google gibi birçok arama motoru rank (sıralama) sistemi kullanır.
Sitenizin sıralamasını arama motorları belirlerken bazı kriterleri göz önünde bulundurur.
Güvenilirlik, içerik kalitesi, sayfa yüklenme hızı, özgün sayfalar, anahtar kelime yoğunluğu, kullanıcının sitenizde geçirdiği süre üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Ziyaretçi sayınızın siteniz üzerinde hareketlerinin sıralamanız üzerinde dolaylı bir şekilde etkisi söz konusudur. Başarı ile oluşturulan sayfalarınız kullanıcıların beğenisini kazanmakta olduğu gibi doğal geri bildirimler almanızı sağlayan birçok etkisi söz konusudur. SEO burada bahsettiğimiz kriterleri inceleme, analiz etme ve uygulama sanatı ve bilimsel çözüm üretme yöntemidir.