SEO Nedir, Nasıl Yapılır?

SEO Nedir ve Nasıl Yapılır? SEO, “Search Engine Optimization” Türkçesi “Arama motoru optimizasyonu” demektir. Nasıl yapıldığını maddeler halinde burada değineceğiz.

SEO Nedir?

SEO, “Arama motoru optimizasyonu” anlamına gelen bir dijital pazarlama terimidir. Web sonuçlarında ücretsiz ayrılan alanlarda trafik kazanma çabaları veya sürecine SEO denir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılıyor? Sorusunun cevabını burada kısaca versek de aslında gerçekte uygulaması çok uzun süren bir çalışma sürecidir. Tüm bu süreci yönetmek güncel bilginin yanında çok iyi bir kazanım olan SEO tecrübesine dayanmaktadır. Bu içeriğimizde nasıl en kısa yoldan iyi bir SEO işleyişinin yapıldığını özetleyeceğiz. Kolay ve başarılı bir SEO yapmanın yolları nelerdir?

SEO Yapmak için iki temel aşama vardır. Bunlar “Site içi SEO” ve “Site dışı SEO” olmak üzere iki başlıkta incelersek daha kolay anlaşılmasını sağlarız.

Birinci Aşama; Site içi SEO: içerik, mimari ve html optimizasyonu

İkinci Aşama; Site dışı SEO: Güven, Bağlantılar, Lokal ve Sosyal Sinyaller

Buradaki tüm aşamalar ne kadar başarılı bir şekilde tamamlanırsa bir web sitesi organik arama sonuçlarında daha iyi sıralama elde eder. Bu sayede bir web sitesi için “Nasıl SEO yapılır?” sorusunun cevabını net olarak vermiş oluruz. Tabii burada yazan unsurlar yazıldığı kadar basit değildir. Her bir kriter kendi içerisinde devasa büyüklükte bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Bu bilgi ve deneyime sahip olmayan çalışmalar zaten arama sonuçlarında iyi yer alamazlar. İyi bir sıra almak için bu unsurları rakiplerden daha iyi yapış olmanız gereklidir.

seo nedir

Site İçi SEO

Site içi SEO, bir web sitesinin arama motorları ve kullanıcılar tarafından daha anlaşır olması için gereken tüm site içi seo kriterlerinin yapıldığı aşamadır.

Mimari Yapı

Arama motoru optimizasyonu için olması gereken temel mimari yapı özelliklerine başlıklar halinde değinirsek;

Taranabilirlik: Bir arama motoru sitenizi kolayca tarayabilir ve dizine ekleyebilir mi? Sitenin normal mimarisine göz atarak bulabileceğiniz web sayfaları var mı?

Mobil / Duyarlı: Siteniz bir mobil cihazda ne kadar iyi çalışıyor? Bir kullanıcı sayfalarda kolayca gezinebilir mi?

Yineleme: Siteniz yinelenen içerik sorunlarını ne kadar iyi yönetiyor?

Hız: Sitenizi ziyaret ettiğinizde yükleme süresi ne kadar hızlı? Ziyaretçi olsaydın bu kadar uzun süre bekler miydin?

URL’ler: URL’ler sayfanın konusuna göre açık mı? Kısa ve öz mü? Uygun anahtar kelimeleri içeriyorlar mı?

HTTPS: Siteniz ziyaretçiler için güvenli bir bağlantı sağlıyor mu?

Gizleme: İnsanlar arama motorlarıyla aynı sayfaları mı görüyor?

HTML Kodu

Site içi SEO kriterlerinden biri olan html kodu yapısında iyi bir SEO için olması gereken başlıca özellikler:

Meta Başlık: Başlık etiketi alakalı anahtar kelimeler içeriyor mu ayrıca ziyaretçiyi harekete geçiren ikna edici mesajınız var mı?

Meta Açıklama Etiketi: Meta açıklamanız ne kadar iyi yazdınız? Sayfanın ne hakkında olduğunu açıkça belirtiyor mu?

Yapı İşaretleme: Schema.org’u duymadıysanız, bu biçimlendirme dili hakkında daha fazla bilgi edindiğinizden emin olun. Her sayfa yayıma uygun olduğunda zengin snippets özelliği için yapısal verileri kullanmak zorundadır.

Başlıklar: Siteniz, içeriği bölmek için başlıklar ve alt başlıklar içeriyor mu? Başlıklarınıza anahtar kelimeler ekliyor musunuz?

Doldurma: Anahtar kelimeler içerikte aşırı mı kullanılıyor?

Gizli: Geliştiricileriniz sıralamak istediğiniz kelimeleri mi saklıyor? Bu durumda arama motorları kuralları açısından SEO ihlali vardır.

İçerik Optimizasyonu

Bir sayfadaki kaliteyi artıran özellikleri maddeler halinde içerik optimizasyonu için kısaca belirtirsek bunlar:

Kalite: Sayfaları ne kadar iyi yazdınız acaba kapsamı gerçekten iyi mi? Konuyla alakalı olacak yeterli içerik var mı? Makale, bir okuyucunun sahip olabileceği tüm soruları yanıtlıyor mu?

Anahtar Kelime Araştırması: Konunuzla alakalı tüm farklı anahtar kelimeleri araştırdınız mı? Hepsini tek bir sayfaya eklemek mantıklı mı yoksa içeriğin birden çok sayfa konusuna bölünmesi mi gerekiyor?

Anahtar Kelime Kullanımı: Sitenizdeki sayfalarda sıralama almak istediğiniz kelimeleri doğru kullandınız mı? Anahtar kelimeler içerikte gereğinden fazla mı yoksa az mı kullanılıyor?

Güncellik: İçerik güncel mi? Yeni bilgilerin eklenmesi gerekiyor mu?

Medya: Hedef kitleniz için çeşitli farklı medya araçlarını ne oranda kullanmaktasınız? Sayfalarınız video, görseller aynı zamanda infografikleri yeterince sunmakta mı?

Yanıtlar: İçeriğiniz, arama sonuçlarında doğrudan yanıtlara yönelik mi ya da cevaplarınız kabul görüyor mu?

Yerel: İçeriğinizin yerel bir odağı var mı? İşletme Adı, Adresi ve Telefon gibi uygun yerel içeriği dahil ediyor musunuz?

Site Dışı SEO

Site dışı SEO, kullanıcıların birçok güvenilir sosyal kanalları kullanarak sitenizi bulmasıdır. Bunun yanında belirli kalite kuralları içerisinde kalarak, organik trafik bağlantılarının inşası site dışı SEO aşamasıdır.

Bağlantılar

SEO kriterleri arasında önemli olan bir diğer kriter sitenin bağlantı yani backlink profilidir. Bağlantı profili hakkında kısaca niteliklere değinirsek:

Kalite: Web sitenize giden bağlantılar (backlink) ne kadar güvenilir? Geri bağlantılarınız saygın web sitelerinden mi veya alakasız siteler mi?

Bağlantı Metni: Hangi kullanıcı profilinin Web sitenize gelmesi amacıyla nasıl bağlantı metinlerini kullanırsınız? Bilinmesini istediğiniz kelimeleri mi yoksa bilhassa en çok aratılan kelimeleri mi kullanmaktasınız?

Sayı: Sitenizi gösteren kaç bağlantı var?

Zaman: Bağlantıları ne kadar hızlı alıyorsunuz? Sürekli olarak yeni bağlantılar mı alıyorsunuz öyleyse bunu mutlaka tekrar düşünün.

Ücretli: Bağlantılar için herhangi bir ücret ödediniz mi ya da ödemediniz mi? Google’ın yönergelerine uygun olarak ücretli bağlantıları özellikle “nofollow” yaptınız mı?

Spam: Bağlantılar spam gönderen forumlar, blog yorumları veya benzer kaynaklar tarafından mı oluşuyor?

Lokal Sinyaller

Arama sonuçlarında iyi bir sıralama önemlidir oysa ziyaretçilerinizin nereden geldiği bir o kadar önemlidir. Siteniz lokalizasyon için gerekli şartları sağlarsa aynı zamanda bölgesel olarak bulunan bir siteye sahip olursunuz. Böylece hedef kitlenizle gerçek bir görüşme sağlama şansı bulursunuz. Ayrıca birçok yeni müşteriyle yüz yüze etkileşime geçmenin zorluklarını ortadan kaldırır. Başlıca gerekli nitelikler:

Ülke: Yurt dışından ziyaretçi alıyorsanız musunuz?

Konum: Ziyaretçiler hangi şehir veya bölgede bulunduğunu kontrol ettiniz mi?

Geçmiş: İnsanlar sitenizi sık sık ziyaret etmeli böylece işletmenizi tekrar geriye dönerek bulması kolay olur.

Sosyal Sinyaller

Sosyal Sinyaller bir markanın veya domain adının kullanıcıların gezindiği platformlarda erişiminin sağlanmasıdır. Aşağıdakileri özellikleri işletmenizde var mı başka bir deyişle sağlamak için gayret ediyor musunuz?

İtibar: Sosyal medya fenomenleri içeriğinizi paylaşıyor mu? Bu iş maliyetli lakin yeni ziyaretçiler kazanarak trafiğinizi çok artırır ayrıca markanızı öne çıkarır.

Paylaşımlar: İçeriğiniz sosyal medya ağlarında kaç paylaşım alıyor?

En çok Sorulan SEO Soruları nedir?

SERP Özellikleri Nelerdir?2020-07-27T06:54:53+00:00

SERP Özelliği, normal sonuçlarına ek olarak geliştirilerek kullanıcılar için sunulan ek gösterimleri ifade eder. Bunları gerçekleştirirken başarı sıralaması ve kullanıcı deneyiminden yararlanarak sonuç sayfalarına eklemektedir.

Zengin Parçacıklar (Rich Snippets): Mevcut sonuca bir görsel eklemesi gerçekleştirmektedir.

Ücretli Sonuçlar (Paid Results): Anahtar kelimeler için teklif alınarak satın alınarak kazanılmasıdır. (Google ads)

Evsensel Sonuçlar (Universal Results): Organik sonuçlara ilave olarak yeni sonuçların kullanıcılar için sunulmasıdır.

SERP Nedir?2020-07-27T06:38:04+00:00

SERP (Search Engine Results Page), Arama motoru sonuçları sayfası anlamına gelir. Kullanıcılar arama motorlarını kullanarak arama yapar. Sonuç sayfası anahtar kelime girişi yaparak aradığınız sonuçları ilişkili İnternet sayfaları ile görüntülemektedir. Listelenen sayfalar içerisinden kullanıcılar aradıkları veri ile en alakalı sayfaya yönelim gösterirler. SERP’ler organik ve ücretli arama sonuçlarının hepsini bir araya getirip görüntülemektedir.

SEO Ne İşe Yarar?2020-07-27T05:50:22+00:00

SEO ne işe yarar, Web sitelerini arama motorları için optimize eder. Kullanıcılar, ürün veya hizmetlerle alakalı anahtar kelimeleri arama motoru kutusuna girer ve arar. Arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alan sayfalar daha çok ziyaretçisi olur. Bu nedenle, ücretsiz arama motoru sonuçları, Web sitesine gelen trafik sayısı ve erişilen hedef kitle sayısını artırır.

Daha fazla bilgi: Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Ne İşe Yarar? Neden Yaptırılır?

SEO Tanımı Nedir?2020-07-27T07:01:29+00:00

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Bir web sitesine gelen ziyaretçi sayısını artırma sürecidir. Bir web sayfasının görünürlüğünü arttırır. Arama motoru optimizasyonu, web sitesine giden trafik miktarını ve kalitesini, arama motoru sonuç sayfaları içerisinde en üstte görünebilecek şekilde artırır.

 

 

Yazımızı sosyal medya üzerinden paylaşabilirsiniz...

About the Author:

Arama motoru optimizasyonu ve dijital pazarlama ile ilgili gelişmeleri takip ederek, paylaşımlar yapıyor. Aynı zamanda profesyonel olarak iOS uygulamaları geliştiriyor. Seobil Contributing Editor | iOS Developer

13 Comments

  1. Canan poyraz 17:54 de 29/03/2019 - Yanıtla

    Okuduğum en iyi seo yu anlatan yazı emek verilmiş teşekkürler

  2. Fatih Akça 16:49 de 30/04/2019 - Yanıtla

    Google’ın ve diğer arama motorlarının nasıl çalıştığına değinmeniz sıralama yapısını ve SEO’yu daha iyi anlamamı sağladı. Gerçekten çok özverili, detaylı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.

  3. Selin Balarısı 23:34 de 04/05/2019 - Yanıtla

    Gerçekten yazı emek verilerek yazılmış. Şu sıralar araştırmalarım da anladığım kadarıyla arama motoru sonuçlarında yükselmek için backlinklerin çok bir önemi kalmadı. Seo kaliteli içerik savaşı olduğudur. Seo ajanslarının editörlerinin savaşı olduğunu düşünüyorum. Giyim üzerine satış yapan bir sitemiz var instagramda başladık daha sonradan e ticaret sitesine de sahip olduk.ancak seo Yapılması gerektiğinin farkında değildik isin içine girdikçe e ticaretin o kadar kolay olmadığını anladık. Karşımıza backlink veren seoculardan başkası çıkmadı.Profesyonel bir seo hizmeti de gözümüzü korkutuyor açıkcası yakında sizinle tanışmak istiyorum

  4. Emre Yıldırım 18:30 de 19/05/2019 - Yanıtla

    SEO, gerçektende arama motorlarının algoritmalarına göre değişiklik gösteriyor. Güzel açıklayıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

  5. Aysun Kaplan 11:15 de 07/06/2019 - Yanıtla

    Güzel bir paylaşım olmuş. SEO ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek için nasıl bir yol izleyebilirim? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    • Seobil Ekibi 23:20 de 08/06/2019 - Yanıtla

      Nazik yorumunuz için teşekkür ederiz. Temel seviyede SEO hakkında daha fazla bilgi öğrenebilmeniz için SEO Eğitimi sayfamızı incelemenizi öneririz.

  6. Sabiha Doğan 18:18 de 02/09/2019 - Yanıtla

    Çok güzel bir yorumla seoyu tanımlamışsınız. Seonun ne demek olduğunu sanki bir öğretmen edasıyla anlatmışsınız. Çalıştığım kurum seo araştırması yapmam için benden destek istediler. Eğitim sektöründeyim SEO ya biraz ilgi duyduğum birazda istenildiği için araştırmaya başladım. Sayfanız ile karşılaştım. Sitenizi detaylı inceleyip yeni paylaşımlarınızı dikkatlice okuyacağım. Başarılar dilerim.

  7. Efe Onar 22:33 de 02/09/2019 - Yanıtla

    Seo’nun gerçekten günümüzde öneminin eskiye göre daha çok arttığını okuduğum yazılardan görmekteyim. Öneminin yükselmesiyle çok fazla Seo uzmanına olan ihtiyaç artacak gibi görünüyor, işsizliğin yükseldiği Türkiye’de iş bulamayan nitelikli insan gücünün SEO öğrenmesi kolaylıkla iş bulabileceklerini ve akla dayalı bir işle ugraşacaklarını düşünmekteyim. Yazınızı beğendim başarılar diliyorum…

  8. Osman Mevlüt 23:38 de 12/09/2019 - Yanıtla

    Türkiye de en çok kullanılan arama motoru Google SEO üzerine çok güzel ve sıradışı bir içerik hazırlamışsınız. Yazdığınız içerikleri sürekli takip etmekteyim.İşlerimi çok kolaylaştırıyor şimdiden Teşekkürler…

  9. Fikri Akgün 15:07 de 30/09/2019 - Yanıtla

    Google sonuçlarında başarıyı yakalamak bence diğer arama motorlarına göre çok daha önemli çünkü google bir çok mobil cihazda kendi arama sistemini çok iyi oturtmuş. Hatta SEO’nun sadece google için olduğunu düşünüyorum. SEO yapıp okadar masrafa ve ağır işlere girmek sadece bir arama motoru başarısı kazanmak için olması gerçekten çok hazin… Güzel bir yazı elinize sağlık..

  10. Deniz Koç 09:37 de 10/10/2019 - Yanıtla

    SEO hakkında bilmediklerimi öğrendim güzel paylaşım için Teşekkürler.

  11. sevim 11:37 de 17/12/2019 - Yanıtla

    Detaylı harika bir bilgi teşekkür ederiz işime çok yaradı sağolun.

Siz de fikrinizi belirtin