Domain otoritesi, web sitesinin alan adına ait internetteki etki ya da varlık gücünü temsil eder.
DA, domain Authority Google ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Moz tarafından oluşturulmuş 1’den 100’e kadar puanlama sistemini gösteren DA, bir arama motoru başarı faktörüdür.
Domain otorite puanı link verilen domain sayısı, toplam link sayısı, MozRank ve MozTrust kriterleri kullanarak hesaplar. Bu puan bir web sitesinin sıralanma gücünü hesaplamak için kullanılır. Moz’un SEO araçlarını kullanarak Domain otorite puanınızı öğrenebilirsiniz.
https://moz.com/researchtools/ose/ adresindeki linkten Domain ve Page (Sayfa) Otorite Puanınızı sorgulayabilirsiniz.
Google Domain Otoritesini Kullanıyor mu?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Domain Otoritesi (DA), Moz tarafından türetilmiştir ve Google başarı faktörlerinden birisi değildir.
Google bir web sitesini bütün olarak yargılamaz bunun yerine PageRank (PR) denilen kriteri baz alır. PR’ın DA’den farkı tüm site yerine sayfaya puan vermesidir. Google PR’ı hesaplarken sayfaya gelen linkleri kullanmaktadır.
Google PageRank puanlamasını hesaplarken sadece link sayısına bakmaz aynı zamanda linklerin kalitesini de göz önüne alır. Az ama kaliteli link alan bir sayfa çok fazla link alan bir sayfadan daha yüksek bir PR’a sahiptir.
PageRank Nasıl Öğrenilir?
Google daha önce PR değerini gösteren bir araç çubuğu eklentisi yayınladı ancak; bir kesim insan bu özelliği suiistimal etti ve sahip oldukları PR’ı yüksek sayfalardan backlink satışı yaptı veya alan adlarını satılığa çıkardı.
Bu sebeplerden dolayı Google bu eklentiyi kaldırdı. Google PageRank puanını göremiyoruz ancak bu Google’ın PR sistemini kullanmadığı anlamına gelmez aksine hala kullanmaya devam etmektedir.
Google’dan öğrenemediğimizden dolayı bir alternatif olan Moz’dan öğrenebiliriz.
https://moz.com/researchtools/ose/
adresindeki kutuya PR değerini öğrenmeyi istediğiniz sayfanın adresini yazarak sorgulayabilirsiniz.
Domain Otoritesi Nasıl Hesaplanır?
PageRank ve Domain Otoritesinin hesaplanmasında benzer kriterleri kullanmaktadır. Aşağıda bu kriterleri liste olarak göstereceğiz.
Domain otoritesi hesaplaması kriterleri
- Sitenize gelen bağlantılar: Sitenize mümkün olduğunca kaliteli backlink almaya çalışın. Çok sayıda düşük kalite backlink sitenize fayda sağlamayacağı gibi zararı dahi söz konusudur.
- Sosyal Medya paylaşımı: Unutulmamalıdır ki sosyal medyada kişiler tarafından içeriğinizin paylaşılması, yorumlanması veya beğenilmesi insanların sizin sayfanızdan bahsettiği anlamına gelmektedir. Buda bir şeyleri doğru yaptığımıza dair bir göstergedir ve Google sosyal medya paylaşımlarını oldukça dikkate alır.
- Domain yaşı: Domain yaşınız sizin internet ortamında uzun bir süre yer aldığınızı gösterir ve bir güven faktörüdür.
- Tarama: Google’ın ve benzeri arama motorlarının sitenizi bulması böylelikle indeks alması için sitenizin kolayca erişilir ve taranır olması gerekir.
- Site hızı: İyi bir kullanıcı deneyimiyle birlikte taranabilen bir site için site hızı yüksek olması gerekir.
Özgün ve kaliteli içerik, seo uyumlu site yapısı, siteden dışarıya verilen bağlantılar, siteden çıkma oranı gibi daha pek çok faktör Domain otoritesi SEO Kriterleri tarafından etkilemektedir.
Google’ın değindiği en önemli noktalardan biriside kullanıcı deneyimidir. Yaptığınız SEO çalışmaları sadece arama motorlarına yönelik olmamalı. Burada önemli olan kullanıcılara iyi bir site deneyimi yaşatmaktır.
Ziyaretçi aradığını sizin sitenizde bulabiliyor mu?
Ziyaretçiye faydalı bir bilgi verdim mi?
Site tasarımı ziyaretçiyi sıkıyor mu?
Site hızı ziyaretçilerin bekleyemeyeceği kadar yavaş mı?
benzeri soruları kendimize sormalıyız.
Ahrefs üzerinden domain otoritem yükseltikçe anahtar kelimelerimin sıralamaları yükseldiğini gözlemledim. Güzel bir içerik teşekkürler…