Sesli Arama (Voice Search) SEO, günümüzde önemi katlanarak artarken acaba SEO’nun sonunu mu getiriyor yoksa farklı bir boyuta mı dönüşüyor.
2019’da yapılan bir araştırma, fiziksel bir konuma sahip ABD’deki işletmelerin yalnızca %4’ünün sesli aramaya hazır olduğunu tespit etti.
Bu demek oluyor ki geriye kalan %96’sı henüz sesli aramaya hazır değildir.
Mobil cihazların kullanımı arttıkça yetişkinlerin %40’ı sesli arama özelliğini kullanıyor olmasıdır. Peki neden ses ile arama özelliğine yönelim artıyor? Bu özelliği kullanmaya ne yöneltiyor? Bu gibi soruları artırabiliriz. Öncelikle mobil cihazların kullanımı artarken kullanılan mobil cihazların küçülmesi tuşların kullanımını azaltmaktadır. Tuş kullanımını azalması kullanıcıların ses araması yapma özelliğini kullanmaları sadece tıklama ve geri tuşuna basmak çoğu kullanıcı için yeterli oluyor.
Sesli Arama (Voice Search) Nedir?
Google sesli arama (Voice Search), dünyada mobil kullanım oranı arttıkça hızla büyüyen bir ses okuma teknolojisidir.
İşletmeniz sesli aramaya hazır mı?
Türkiye’de kimler sesli arama kullanıyor?
Sesli Arama için SEO Neden Gereklidir?
Bu gibi soruları çoğaltarak yazımızın ilerleyen kısımlarından cevap arayalım.
Şu an anlamamız gereken en önemli sorulardan birini soralım,
Sesli Arama SEO nedir?
Sesli Arama SEO, normal arama sonuçları için anahtar kelimelerin Sesli arama özelliği kullanırken farklı olması neticesinde bu kelimelerin sesli aramalar için uyarlanmasına Sesli Arama SEO denir.
Sesli arama özelliğine atanan bir anahtar kelime olsa da aslında püf nokta daha farklıdır. Çünkü sesli aramayı kullanan Çocuklar ve Yaşlılar soruları soru cümleleri ile bitirmektedir. Buda belirlenen anahtar kelimede birinci çıkan bir web sitesini eğer iyi bir sesli arama seo yapılmadıysa geriye düşürmektedir.
Sesli Arama SEO ile Nasıl Üst Sırada Çıkılır?
Sesli arama SEO, geri sayfalarda gösterimi olan bir web sitesi küçük dokunuşlar ile birinci sıraya gelir. Sesli arama stratejisi oluştururken daha iyi pozisyon almak için kurguyu doğru gerçekleştirmek anahtar kelimeleri yeniden gözden geçirmekle mümkündür. Soruları soru ile birleştiren yeni anahtar kelimeler aslında birer uzun kuyruklu anahtar kelimedir. Hedef kelimeleri belirlerken daha iyi uyan anahtar kelime öbeklerini kullanarak SEO uyumlu hale getirin.
Sesli Arama SEO Nasıl Yapılır? Örneklerle
Sesli Arama (Google Voice Search) nasıl yapılır? Sorusunun en iyi uygulamalı olarak öğrenelim.
Kullanıcılar Sesli Arama özelliğini kullanırken genellikle anahtar kelimeleri soru cümleleri ile sorar. Pekâlâ bu soru cümleleri nelerdir?
Ne, Nerede nedir, nasıl, kim, kime, kimin, hangi, hangisi, ne zaman? Gibi sorular ile kurulan cümleler bize istediğimiz sorguyu oluşturur.
Sesli Arama Soru Cevap Kullanım Örnekleri
Google’ın sesli arama özelliğini kullanıcı komutlarını düşünerek sorarsak bize aşağıdaki yanıtları verir. En iyi sesli arama nedir? Bu tarz sorular ile direk sesli aramanın ne demek olduğunu tanımlar.
Sesli aramanın nasıl kullanıldığını anlatan bilgi veren öğretici kaynaktır.
Burada Nasıl kullanıldığını anlatan bir içerik ile cevaplanır.
Burada bilgi verilmesi gereken kesin net bir içerik olmalıdır. Bir çok sonuç içerisinde benzer özellik taşımalıdır.
Burada bir firma veya bir markayı verilmelidir.
Burada anahtar kelime olan sesli arama hakkında detaylı bir açıklama gerekir.
Kullanıcılar Sesli Aramayı Nasıl Kullanıyor? 15 Sesli Arama İstatistikleri
Sesli arama hakkında anlaşılması gereken ilk şey insanların sesli aramayı nasıl kullandığıdır. Yükselen sesli arama ile istatistik sonuçlarına itibar etmek son derece önemlidir. Gelişmelerin sektörünüzü nasıl değiştireceğine dair gereken hazırlıkları yapmış olursunuz. 2020’de bilmeniz gereken önemli sesli arama istatistiklerinden bazıları şunlardır:
- 66 milyondan fazla Amerikalı artık akıllı bir konuşmacıya sahiptir. (TechCrunch, 2019)
- BrightLocal‘ın 2019 araştırmasına göre akıllı hoparlör sahiplerinin yaklaşık %75’inin haftada en az bir kez yerel işletmeleri aradığını buldu.
- %54’ü yiyecek ve içecek rezervasyonu yapıyor.
- %46 yerel bir işletmeden belirli bir ürünün fiyatını soruyor.
- %40’ı o işletmede belirli bir ürünün bulunup bulunmadığını öğrenmek istiyor.
- %35’i güzellik randevusu alıyor.
- Google’ın yapay zekâsı, 2.865 romantik romanı tüketerek nasıl daha konuşkan olunacağını öğrendi. (Buzzfeed, 2019)
- Küresel olarak, akıllı hoparlör sevkiyatları 2018’in 3. çeyreğinde yaklaşık %200 arttı. Amazon, çoğu cihazı Google ile birlikte sevk etti. Tüketiciler, sesin kullanıcı dostu etkileşimlerinden elde edilen değeri kabul ediyor. (Strategy Analytics, 2019).
- 25-64 yaş grubundakilerin%61’i gelecekte ses cihazlarını daha fazla kullanacaklarını söylüyor. 18-24 arası nüfus, bu eğilimi yansıtıyor ve %57’si önümüzdeki yıllarda sesli cihaz kullanımlarını artıracaklarını söylüyor (PwC, 2018).
- Giyilebilir cihaz sahiplerinin %71’i gelecekte daha fazla sesli arama yapacaklarını tahmin ediyor. Giyilebilir kullanıcılar en iyimser olsa da tablet ve hoparlör kullanıcıları çok geride değil (PwC, 2018).
- Google’da her gün gerçekleştirilen 3,5 milyar aramadan neredeyse üçte biri sesli aramalardır. (TheeDesign, 2017).
- ABD’li akıllı telefon kullanıcılarının %71’i, 18-29 yaş arasındaki kişilerin %71’i, 30-43 yaşları arasındaki kişilerin %59’u, 44-53 yaşları arasındaki kişilerin %39’u ve 54 yaş üstü kişilerin %38’i mobil kişisel asistanlar kullanıyor (Thrive Analytics, 2014).
- Mobil kişisel asistan kullanıcılarının %60’ı onları kullanırken hareket halindedir (Thrive Analytics, 2014).
- Sesli arama sorguları genellikle dört kategoriye ayrılır: %30 genel bilgi, %27 kişisel asistan, %22 yerel bilgi ve %21 eğlence ve eğlence (Search Engine Land, 2016).
- Sesli arama sorguları genellikle metin aramalarından daha uzundur ve bir soruyla karakterize edilir ve tipik olarak üç ile beş anahtar kelime uzunluğundadır. Sorular genellikle kim, ne, ne zaman, nerede, neden ve nasıl ile başlar. (Campaing in live, 2016).
- Sesli arama kullanıcılarının yarısından fazlası sesli asistanlardan memnuniyetlerini ifade etti, %38’i tarafsızdı ve %12’si memnun değildi (Search Engine Land, 2016).
- Bazı uzmanlar, 2020 yılına kadar web’de gezinme oturumlarının %30 ‘unun ekransız yapılacağını tahmin ediyor (Gartner, 2016).
- ComScore’a göre, tüm web aramalarının %50’si 2020’ye kadar sesli aramalar olacaktır. (Campaing in live, 2016).
- İnsanların %60’ı evde sesli aramayı kullanırken %57,8’i akıllı telefonlarında sesli aramayı kullanıyor. (Stone Temple, 2017).
Sesli Arama SEO İşletme Sahipleri İçin Neden Önemlidir?
Sesli arama kullanımı işletmenizin dijital pazarlama stratejisi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu yönde işletmeler neden sesli aramaya eğilim göstermesin? İşletmeye olumlu sonuçlar almak ne kadar zaman alırsa alsın kazanılan başarı, sesli arama üzerine ne kadar eğildiğiniz ile alakalıdır. Gelecek sesli arama kullanımına doğru giderken bu yönde ilerlemek, anahtar kelime çalışmalarını sesli aramaya göre gerçekleştirmek işletme sahiplerine büyük bir marka değeri ve karlılık olarak geri dönecektir. Tabii sizin sesli arama seo’sunu ne kadar iyi yaparsanız, rakip sesli arama sonuçlarında işletmenizi o kadar önde çıkaracaktır.
Yükselişteki sesli arama trendi ve Google’ın yeni mobil öncelikli dizini (sıralamayı masaüstü sürümü yerine bir sitenin mobil sürümüne dayandırır) ile işletmelerin değişen dijital ortama uyum sağlaması gerekiyor. Tam eşleme alanları ve diğer siyah şapka SEO taktikleri artık işe yaramayacak. Sesli arama, daha hızlı ve daha kullanışlı olarak arama motorlarının kullanıcı deneyimini iyileştirir ve daha doğru sonuçlar sağlar. Ayrıca web sitenizin içeriği (özellikle mobil kullanım için) etkili bir şekilde optimize edilirse, işletmenizin bir dijital kişisel asistanın önerdiği ilk kişi olabileceği anlamına gelir.
Sesli Arama Optimizasyonu İpuçları
Bazı endüstri uzmanlarının gözünde, sesli aramanın yükselişi, bildiğimiz haliyle SEO’nun sonudur. Bununla birlikte, SEO dünyasının diğer önemli duayenleri sesli aramanın dijital pazarlamayı daha iyi hale getirdiğine inanıyor. Bardağı yarı boş veya yarı dolu olarak algılarsanız, sesli aramanın dijital pazarlamayı ve SEO stratejisini iyi ya da kötü şekilde etkilediğini inkâr edemeyiz.
SEO stratejisinin değişmesinin ana nedeni, metin ve sesli aramaların gerçekte ne kadar farklı olduğudur. İşte sesli aramanın SEO’yu etkilemesinin bazı yolları:
- Konuşma dilinin kullanımı
- Metin aramalarının uzun kuyruklu soru sorgularına dönüştürülmesi
- Öne çıkan snippet’lere vurgu
- Bilgilendirici ve yetkin içeriğin önemi
Metin ve sesli aramalar arasındaki temel farklardan biri, konuşma dili seviyesinin nasıl değiştiğidir. Arama motorunuza “en iyi restoranlar” yazarken, “Hey, Siri, İstanbul, Avrupa’daki en iyi restoranlar hangileri?” Demek daha çok beklenen bir aramadır. Sesli aramayı kullanırken “Konuşma” sesli aramanın temeli olduğundan içerik, kulağa doğal gelen bir dile sahip olması gerekir.
Sesli aramada kullanılan Komutlar, belirli soruların cevaplarını içerir.
Google’ın öne çıkan snippet’lere öncelik vermesinden dolayı soruları hızlı ve doğru bir şekilde yanıtlamak, sıralamanın anahtarıdır. Bu durumda öne çıkan bir snippet edinmek oturumlarda %516 artış, daha yüksek tıklama oranı (TO) ve bir otorite olarak daha iyi görünürlük sağlar.
İyi bir komut aynı anahtar kelimeyi anlaşılır ve okunabilir bir bağlama yerleştirmeden defalarca tekrarlayarak yapmak pek mümkün değildir. Ayrıca içerik de öne çıkan bir snippet’te yeterince iyi işlenirse, işletme için bir promosyon fırsatı bile olabilir.
Web Sitenizi Sesli Arama için Optimize Etme
Yukarıda belirtildiği gibi, sesli arama tipik olarak sorularla karakterize edildiğinden, içeriğinizin bu talebe uyması gerekir. Peki, sesli aramayı nasıl optimize edersiniz?
Bu faktörlere bağlı:
- Kulağa doğal gelen bir dil kullanın.
- Soru cümlelerini soru cümleleri haline getirin.
- Sorulara kısa cevaplar verin.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedefleyin.
- Kullanıcının amacını düşünün.
- Eylem sorgularına odaklanın.
- Yerel SEO şemanızı sıkılaştırın.
- Web sitenizin hızlı, mobil uyumlu ve güvenli olduğundan emin olun.
- Açıklamanız, çalışma saatleriniz, adınız, adresiniz ve telefon numaranız dahil olmak üzere Google My Business profilinizin tamamen doldurulduğundan emin olun.
En çok görülen yaygın kullanım hataları Aşağıdadır:
- Açılış saatleri: tüm girişlerin neredeyse yarısında hatalar vardır.
- Web siteleri: neredeyse üçte birinde hatalar vardır.
- İşletme adı: yaklaşık %25’inde hatalar vardır.
- Açık adres: yaklaşık %20’sinde hatalar vardır.
Sesli aramayı optimize etmenin en önemli yollarından biri, daha önce bahsedildiği gibi doğal dil kullanmaktır. Sesli arama kullanıcıları aslında kişisel asistan cihazlarıyla sohbet ettiklerinden, içerik bu bağlama uymalıdır. Bir yayınevi firmanız olduğunu varsayalım. Şu yaygın sorguyu ele alın: “Hey, Google, seo öğrenmek için en iyi kitap nedir?” İçeriğinizde “SEO öğrenmek İçin En İyi Kitap Nedir?” soruyu kısaca cevaplamadan önce başlık olarak ele almak sesli aramaya ilk yanıt olma şansını artırır.
Optimizasyon yaparken uzun anahtar kelimelere odaklanmak genellikle temel bir metin aramasında olduğundan daha spesifik bir şey gereklidir. Anahtar kelimeleri akıllıca kullanmak, başarılı bir SEO stratejisi için gerekli bir bileşendir. Bu nedenle uzun soru cümlelerine karşı bir çalışma yapıldığında (birincil anahtar kelimeniz ne olursa olsun) her kelimeyi yazmadığınızdan emin olun. Anahtar kelime doldurma, sesli aramada size herhangi bir fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle yararlı ve alakalı bilgiler sağlayan iyi bir içeriğe bağlı kalın.
Google My Business Profilinizi Optimize Etme
Google My Business sayfanızı içeriği, resimleri ve bilgileri eksiksiz doğru olduğundan emin olarak optimize edilmelidir. Sesli aramalarda listenin en üstünde görünmek için çok önemlidir. Mevcut yerel SEO stratejinizi sürdürmeniz gerekir, ancak işletmenizin bilgilerini buna göre ayarlaması için insanların sorgularını tam olarak nasıl ifade ettiklerini doğru anladığınızdan emin olun. Mary Meeker’in 2016 İnternet Trendleri Raporu, sesli aramanın yerel tabanlı olma olasılığının metin aramaya göre üç kat daha fazla olduğunu, yani yerel SEO’nun artık her zamankinden daha önemli olduğu anlamına geliyor.
Gelecekte Sesli Arama Pazarlamasından Ne Beklemeli?
Google uygulamasındaki aramaların %20’sinin artık sesli olarak yapıldığı göz önüne alındığında, sesli aramanın pazarlama dünyasında yükselişte olduğunu ve yakın zamanda durmayacağından bahsedebiliriz. İstatistiklerde belirtildiği gibi, comScore’a göre tüm web aramalarının %50’si 2020 yılına kadar sesli aramalar olacak.
Daha önce birkaç kez belirtildiği gibi, mobil ayak iziniz, işletmenizi rekabetçi tutmak için çok önemlidir. Ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun, web siteniz yavaş yükleme sürelerinden muzdaripse istediğiniz sonuçları almak hayal olacaktır. Web site hızı, SEO için düşündüğünüzde en önemli bir kriterdir. Yükleme süresindeki iki saniyelik bir fark bile, kullanıcının terk etme oranını %32 artırabilir ve bu da her saniye gecikmesi başına dönüşümlerde sabit bir düşüşe neden olur.
Sesli aramanın bir diğer önemli bileşeni, alışkanlıkları, konuşma şeklini ve arama eğiliminde olduğunuz şeyi “öğrenme” yeteneğidir. Bu sadece aksanınız veya yöresel konuşma ağızıyla ilgili değildir. Dijital asistan cihazları da arama alışkanlıklarını takip eder. Nasıl tesadüfen bölgenizdeki tiyatro süreleri için arama yapıyor, sinema film programları için bir promosyonlar görmek istiyorsunuz? Bu yeniden hedefleme biçimi, sesli aramaya da giriyor ve sesli aramada kendini geliştiriyor.
Google, hedeflerinin teknolojilerini sesli arama için her yerde ve sorunsuz hale getirmek olduğunu, yani tüm cihazlarımızın (telefonlar, saatler, dijital asistanlar vb.) Birleşik bir yazılım çözümüne sahip olacağını belirtti. Bu durum bazıları için korkutucu bir olasılık olsa da dijital pazarlama ortamında ve ötesinde kaçınılmaz olarak bir gerçeklik haline geliyor. Böylesine rekabetçi bir pazara ayak uydurabilmek için, işletmenizin en son teknolojik gelişmelerin (ve arama motoru algoritması güncellemelerinin) üstünde olması ve bu gelişmelere yanıt olarak SEO stratejinizi oluşturmaya devam etmesi gerekir.
SEO Stratejiniz Sesli Aramaya Hazır mı?
Arama amacından yerel SEO ‘ya kadar, sesli arama için optimize etme söz konusu olduğunda yönetilmesi gereken çok şey mevcuttur. Yeni teknolojinin getirdiği değişikliklerle birlikte büyüme için yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. Henüz dijital pazarlama stratejinize yatırım yapmadıysanız, şimdi başlama zamanı. SEO stratejinizi nasıl daha dinamik hale getireceğiniz konusunda takıldıysanız, yardım etmek için Seobil burada.
Sesli aramayı nasıl optimize edeceğinizle ilgili en iyi ipuçlarına ve püf noktalarına rağmen, sürekli gelişen teknolojiye ve gelişen dijital pazarlama ortamına ayak uydurmakta zor olabilir. İşte burada Seobil devreye giriyor. Şirketinizin boyutu veya hizmet verdiği alan ne olursa olsun, hedeflerinizi aşmanıza ve rakiplerinizi geride bırakmanıza yardımcı olabiliriz. İster sesli aramada ister standart bir metin aramada çözüm odaklı dijital pazarlama hizmetleri ile daha fazla potansiyel müşteri elde edebilirsiniz.
Siz de fikrinizi belirtin