URL ve Yapısı
Öncelikle “Url” in ne olduğuna kısa değinelim. Url bir web sitesine ulaşmak için kullanılan internetteki kaynaklarınızın (Örnek: web sayfalarınız) yerini belirten adrestir. Url adresiniz haricinde; Url’ in başında veri, dosya transfer protokolleri olan http, https ve ftp bulunur.
http://www.ornekalanadi.com
Baştaki protokol browserın hedef kaynaktaki bilgilerin nasıl erişilmesi gerektiğini belirtir. Web için standart protokol http:// ve https:// dir. Kırmızı renkle belirtilen s güvenliği temsil eder. Ftp (file transfer protocol) ise dosya transferleri için kullanılır. Mail erişimi için mailto: kullanımı da mevcuttur.
Domain name (alan adı) web sitemizin bulunduğu adresin human-readeble yani insan tarafından okunabilir ismidir. Web sitesinin asıl adresi IP address olarak adlandırılır. Örnek verecek olursak web sitenizin ip adresi 192.168.0.0/16 aralığında bir adres olabilir ; ancak bu sayılardan oluşan kafa karıştırıcı adresi girmektense alan adları kullanılır ve biz fark etme den bu alan adı DNS tarafından ip adrese dönüştürülür.
Url’ in en sondaki kısmı ise Top-Level Domain (Üst seviye domain) olarak adlandırılır. En çok kullanılan .com uzantısı ticari amacı temsil etmek için oluşturulmuştur. Eğitim için .edu , devlete bağlı siteler için .gov uzantıları kullanılır. Peki seo Url in önemi nedir? seo Url in 3 büyük katkısını inceleyelim.
SEO URL nin 3 Önemli Katkısı
1. Kullanıcı Deneyimi
İyi tasarlanmış bir Url hem ziyaretçilere hem de arama motorlarına web sayfanızla hakkında anlaması kolay bilgi verir. Böylelikle ziyaretçiler linkinize tıkladıkları zaman karşılarına çıkacak sayfada ne göreceklerini bilirler ve bu da kullanıcı deneyimini (user experience ) ı yükseltip sayfanızın tıklanma sayısının artmasında önemli bir etken olacaktır. Tıklanma sayınız arttıkça da Google tarafından sitenizi ziyaret eden kişinin Google da arattığı kelime ile ziyaret edilen sayfanız ilişkilendirilecek ve Google da üst sıralara çıkmış olacaksınız.
2. Ranking (Sıralama)
Url ne kadar eskisi kıymetini kaybetmiş olsa da Google sırala algoritmasındaki faktörlere bakacak olursak Url ile ilgili etkenlerin hiçte azımsanmayacak ölçüte olduğu dikkat çekiyor.
- Domain Age (Domain yaşı): Eski Google çalışana Matt Cutts a göre 6 alık bir domain ile 12 aylık bir domain arasında ki fark oldukça küçük.
- Hedef keyword: (Anahtar kelime) ile başlayan domainler keyword ü ortada, sonda veya olmayan domainlere göre avantaj sağlıyor.
- Domain kayıt uzunluğu: Domain isminizi uzun süreliğine almanız seo için iyi bir yatırım olacaktır Çünkü ; Google ön ödemeli uzun domain ismi kaydınızı sıralama faktörü olarak kullanıp legal bir iş yaptığınızı ve uzun süre hizmet etmeye amaçladığınızı anlayacaktır. Zira illegal iş yapan siteler çok nadir oranla bir seneden fazla domain ismi satın alırlar.
- Subdomain (Alt domain) de anahtar kelime kullanımı sıralamanızı arttırabilir.
- Domain Geçmişi: Geçici olarak satın alınan bir domain yani kısa süre içerisinde birden çok kullanıcı değişen bir domain Google a site geçmişini ve domaine gelen linkleri sıfırlamasını söyler. Buda indexlenme için kötü bir etkiye sahiptir.
- Exact Match Domain: (Tam olarak eşleşen domain isimi) site düşük kaliteye sahip olmadığı müddetçe değerli bir etken.
- Public vs Private WhoIs: WhoIs domain isminin kime ait olduğunu belirtir ve bunu public (herkese açık) göstermek private (gizli) göstermeye göre avantaj sağlar. Zira gizli göstermeniz Google tarafından gizli bir şeyler saklama izlenimi olarak algılanabilir.
- Cezalı WhoIs sahipleri: Eğer Google bir kişinin illegal iş veya spam yaptığını tespit ederse o kişiye ait diğer siteleri de takip altına alacaktır.
3. Linkler
Seo ya uygun yapılandırılmış URL ler çeşitli bloglar, forumlar ve sosyal medya ağlarında anchor text görevi üstlenebilir. Örneğin; Facebook, whatsapp gibi sosyal ağlar paylaşılan linki herhangi bir formatlama yapmadan gösterebilir. Bu durumda seo için optimize edilmemiş linkler hem bir anlam ifade etmeyecek hem de karmaşık bir görünüme sahip olacaktır. Öte yandan arama motoru dostu URL tıklayacağı linkte ne bulacağını tahmin edebilecek ve güven oranı artıp linke tıklama oranı da aynı oranda artacaktır. Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi URL içinde kullanmakta tıklanma sayınızı arttıracaktır.
SEO Uyumlu URL Nasıl Olur?
- URL belirleyici ve özlü olmalıdır. Kullanıcı URL i gördüğünde sayfa ile ilgili iyi bir fikir edinmeli.
- URL deki kelimeleri ayırmak için “-“ kullanın. Boşluk, alttan tire veya farklı karakterleri kullanmayın. (Örneğin: “seobil.com/seo_nedir” yerine “seobil.com/seo-nedir” kullanın. )
- URL de parametre kullanımından kaçının.
www.ornekdomain.com/elbiseler?renk=mavi&id=3
Yukardaki gibi sayfa içerisinde yapılan aramalar sonucu ortaya çıkan “?”, “&”, “=” , “#” gibi parametre kullanımından uzak durmaya çalışın. Google search console un yeni özelliği sayesinde Search Console -> Tarama -> URL Parametreleri bölümünden parametrelerinizi takip edebilir ve yönetebilirsiniz.
- Küçük karakter kullanın, bazen büyük harf kullanmak kopya içerik (duplicate content) oluşmasına sebep olabilir. (seobil.com/blog ve seobil.com/Blog aynı sayfa değildir. İki url birbirinden farklıdır ve aynı içeriğe sahipse kopya içeriğe sebep olur.)
- Aynı sayfaya giden birden fazla URL kullanmayın. Zira buda kopya içeriğe sebep olur. Aşağıdaki gibi aynı hedefe birden fazla URL kullanmak duplicate content üretimine neden olur:
seobil.com
seobil.com/index.php
www.seobil.com/index.php
www.seobil.com
www.seobil.com/anasayfa
seobil.com/homepage
- Duplicate content (kopya içerik) i engellemek için yapılabilecek en iyi yollardan birisi duplicate sayfadan asıl sayfaya 301 yönlendirmesi yapmaktır.
- Diğer bir seçenek ise “canonical” kullanmaktır. Bu özellik meta etiketi gibi kullanılır ve arama motoruna kullanıldığı sayfanın rel=”canonical” etiketi içerisinde belirtilen sayfanın kopyası olduğunu söyler ve bu sayfadan gelen tüm içerik gücü, linkler ve sıralamaya katkı sağlayan faktörler belirtilen sayfaya yönlendirilir. Böylece asıl sayfa güç ve değer kazanmış olur. Bu etiketi head in içerisinde meta etiketlerinden sonra kullanabilirsiniz.
Örnek verecek olursak; www.ornekdomain.com/yeni-telefon-modelleri ve www.ornekdomain.com/telefon-modelleri .iki farklı URL ye sahip ancak; ikiside aynı içeriğe sahip veya aynı sayfayı göstersin. Kopya içeriği önlemek ve asıl sayfanıza güç kazandırmak için. Arama motorlarını asıl sayfanıza yönlendirebilirsiniz. Aşağıdaki kullanımı /yeni-telefon-modelleri sayfamızda kullanıcak olursak;
<head>
<link href=”www.ornekdomain.com/telefon-modelleri” rel=”canonical” />
</head>
/yeni-telefon-modelleri ne gelen trafik ve indexleme işlemleri href içerisinde belirttiğimiz url ye yani /telefon-modellerine yönlendirilecektir.
HTTPS ile Sitenizi Güvenli Yapın
Https yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kullanıcının bilgisayarı ile site arasında güvenli veri transferini tanımlayan internet iletişim protokoldür. Google geçtiğimiz zamanlarda kullanıcıların siteye bağlanmasını güvenli hale getirmek için https kullanılmasını tavsiye etti ve bir çok ticari site de Google’ın tavsiyesini dinleyip https’e geçti. Bizimde hem kullanıcılara iyi bir deneyim sunmak hem de Google’ın gönlünü yapmamız için https protokolüne geçmemiz iyi olacaktır. http den Https ye geçiceğimiz zaman yapmamız gereken en önemli şey ise http sayfalarımızı https e 301 ile yönlendirmek olacaktır. Aksi takdirde
https://www.exampledomain.com
http://www.exampledomain.com
gibi iki farlı url ortaya çıkacak ve kopya içeriğe sebep verecektir. R 301 ile yapılan yönlendirme de ise kullanıcı veya http://www.seobil.com adresine girse bile https ile sayfaya yönlendirilecektir. Ulaşılmasını istediğiniz https sayfalarınızı robots.txt veya noindex meta etiketiyle bloke etmeyin. Google gibi getir i kullanarak Google botlarının sayfanıza ulaşıp ulaşamadığını kontrol edebilir ve buradan dizinlere ekleyebilirsiniz.
Ellerinize sağlık