2020 senesi SERP görünümleri için yenilikleri beraberinde getirdi. Masaüstü arama motoru sonuçları görünümü, favorileri ve yeni tasarlanmış reklam listelerini içerecek şekilde değişimini sağladı. Her arama sonucu için URL bağlantısı artık siyah metin şekilde belirtilerek sayfa başlığının üzerine konumlandırıldı.
Bu değişiklikler web yöneticileri arasında endişelere sebep oldu, bunun nedeni reklamlar ile organik sonuçların kullanıcılar tarafından ayırt edilemeyecek olmasını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Arama motoru sonuçlarını kullanıcıların okumakta zorlandıklarını düşünenlerde kullanılabilirlik etkilerinin olumsuz olacağını düşünenlerde mevcuttur. Yeni tasarımın bir gelişme midir? Yakından incelemeye çalışalım.
Google, Değişikleri Masaüstü Sonuçlarına Geldiğini Açıkladı
Arama motoru optimizasyonu sonuçları bir çok kullanıcıyı yakından ilgilendirmektedir. Bir çok web sitesi, sahibi sitelerine gelecek olan organik trafiğin ve tıklanma oranlarının azalacağından dolayı endişe yaşamaktadır. O yüzden yapılan her değişikliğe karşı bir ön yargı gelişmektedir. bazen haklı olunsa da çoğu zaman yersiz yapılmış olmaktadır. Bu yüzden enine boyuna incelenmesi, canlıya alınıp test edilmesi kullanıcıların yorumları üzerine direk bir kanıya varılmaması tartının iki kefesine de artılarıyla eksileriyle iyice değerlendirmesi gereklidir.
SEO önemi yine burada devreye girmekte iyi sıralamaya sahip olan web siteleri için arama motoru sonuçları değişiklikleri çok fazla isteyecekleri bir durum değildir. Bunuda unutmamak lazımdır.
Danny Sullivan, Google Search liaison resmi twitter hesabından 13 ocak’ta mevcut değişiklikler üzerine bir tweet ile açıklama belirtti. Geçtiğimiz sene mobil cihazlarda başarılı bir geçiş sağlandığını şu anda da masaüstü üzerine sağlanmakta olduklarını paylaştı.
Fakat bu tweet’e karşı kullanıcıların verdikleri cevaplar yaptıkları değişikliklerden nefret eden kişilerin yorumlarıyla doldu. SERP’lerin eski görünümünü geri isteyen kullanıcıların istekleri bakalım ilerleyen zamanlarda yapılan değişiklikler üzerinde geri adım atıp atmayacaklarını hep beraber göreceğiz.
Last year, our search results on mobile gained a new look. That’s now rolling out to desktop results this week, presenting site domain names and brand icons prominently, along with a bolded “Ad” label for ads. Here’s a mockup: pic.twitter.com/aM9UAbSKtv
— Google SearchLiaison (@searchliaison) January 13, 2020
Kullanıcılar SERP Yeniliklerini Kullanılamaz Olduğunu Bildirdi.
Kullanıcılar arasında Jeff Seibert yapılan değişikliklerin Google sonuçlarının kullanılamaz bir duruma getirdiğini ileri sürdü.
Yeni düzeni ile “hiçbir şey dikkat çekmiyor” olarak değişimi açıkça sevmediğini belirtti. Her şeyin siyah ve beyaz renklerden oluşması her bir element arasında ayrımın yapılmasının zor olacağına dikkatleri çekti.
Jeff Twitter üzerinden birçok destekçiyi de arkasına alarak yeni düzenin “dağınık” olduğunu net bir şekilde ifade etti. Oysa Google yaptığı değişiklikte, marka bilincini oluşturmaya yardımcı olmak ve bilginin nereden geldiğini daha rahat bir görünüm kazandırarak bunu elde etmeyi hedefliyordu. Ne yazık ki kullanıcılar SERP’lerde rahatça gezinti yapamayacakları üzerine hem fikir görünüyor.
Masaüstü SERP’ler mobil SERP’ler göründüğü gibi arasındaki farkı kullanırken hepimiz fark etmişizdir. Mobil cihazlarda her farklı site kendi kutusunda belirlenmiş alanında yer alır. Bu durum kullanıcıların her web sitesi arasında doğru ayrımı yapabilmesini sağlamaktadır. Oysa masaüstü görünümü oldukça dağınık bir görünüme sahiptir. Her sonuç için ayrılacak bir alan yoktur. Mobil cihazlardaki görümümün başarısı masaüstü sonuçları için henüz gelmemiş görünmektedir.
Google’ın Hamlesi Stratejik mi?
Twitter üzerindeki kullanıcı yorumlarından ilerlediğimizde, Google’ın ücretli reklamlara yapılan tıklamaların sayısını arttırmak için bu değişiklikleri gerçekleştirdiğini düşünmektedir. Bir kullanıcı Google’ın bu değişikliğinin nedeni için dürüst bir açıklama yapması gerektiğini savundu.
Reklam gösterimlerinde kullanılan favicon daha küçük ayrıca siyah bir metin olması Arama motoru sonuçları gösteriminde görünmesini zorlaştırmaktadır. Burada organik sonuçlar ile ücretli sonuçlar arasındaki belirginlik ortadan kaybolmuş gibidir. Bu durumu twitter kullanıcıları, Google reklam gelirlerini arttırmak için akıllıca uygulanmış bir stratejik hamle olarak görmektedir.
Değişiklik sonrasında Küçük İşletmeler Nasıl Etkilenir?
Küçük işletmeler ücretli reklamlar için getirilen değişikliklerden yana daha fazla satış şansı etme şansı bulabilir. Fakat favicon ların gösterimi sonrasında birçok markanın tanındık ikonları kullanıcılar tarafından daha fazla tıklama alabilir. Bu noktada eşit bir şans ortada görünmektedir. Küçük işletme sahipleri faviconlarını bilindik markaların faviconlarına benzetmeye çalışmaktadır. Bu sayede daha fazla tıklama almayı amaçlamaktadır. Bunun etik olmadığı gibi Google yetkilileri eğer favicon’un uygun olarak görünmemesi ihtimalinde yerine başka bir resim kullanılabileceğini belirttiler. Favicon kullanım kuralları hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Yeni Güncelleme Erişilebilirliği Arttırıyor mu?
Güncellemeye karşı twitter kullanıcıları çok fazla tepki göstermesine karşı, olumlu yorumlarda bazı kullanıcılar arasından geldi. Twitter kullanıcısı Gideon (@gidseo) yeni tasarımın görsel düşünürler ve disleksi hastaları için daha iyi bir görünüm olduğunu tweetledi.
Erişilebilirliği ele alırken kullanılabilirlik ile karıştırmamak gereklidir. Kullanılabilirlik kullanıcı deneyimi tasarımını (UX) dikkate alır. Kullanılabilirliğin katacağı yönler herkesi etkileyebilir. Yeni düzende birçok insanın yaşadığı sorun budur. Web içeriği Erişilebilirlik web yönergelerini buradan inceleyebilirsiniz.
Yeni tasarım tüm yönleriyle herkes için UX’i düşünmese de, Google’ın disleksi olan bazı insanlar için web deneyimini geliştirmiş, iyileştirmiş olabileceği net bir şekilde anlaşılıyor. Bir markayı tanımak için metin yazısı okumak yerine SERP’ler içindeki logosunu tanımak artık daha kolaydır. 2018 senesinde araştırma makalesinde katılımcıların okuma güçlüğü durumunda olan diskesi sahiplerinin multimedya içeren sayfaları tercih ettiği keşfettiler. Bu nedenle logolarına favicons ekleyen markalar, disleksi rahatsızlığı bulunanların arama motoru sonuçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olduğu buldu.
Erişilebilirlik iyileşmiş olsa da bu durum genel kullanıcı deneyiminin daha iyiye doğru gittiği anlamına gelmeyecektir.
Web Sayfalarında Nasıl Okuma Yapıyoruz?
Nielsen Norman Group tarafından gerçekleştirilen araştırmalar “F Şekilli Kalıp” adıyla web’deki içerik okuma kalıbı olarak ortak olduğunu tanımlamıştır. Buradan inceleyebilirsiniz.
Bir kullanıcı bu şekilde okursa yatay olarak okuyarak başlayacaktır. Arama motorunun ilk satırı demektir. SERP görünümü değiştiğine göre bu ilk satır artık URL’dir. İkinci olarak kullanıcı bir sonraki tarar ve bu satır artık sayfa başlığı olmaktadır.
Kullanıcılar, daha küçük metin olan URL, daha büyük metin olan başlık okunması doğal olmadığından, kullanıcılar yeni okumayı kolay bulamazlar. Genellikle daha büyük yazı tipi boyutunu en önemli bilgilerle ilişkilendiririz, bu nedenle başlığın üstündeki URL’yi görmek gözlerimizi karıştırıyor olabilir.
Ya da sonuçların o kadar benzer olması durumunda, gözün metni taraması zor olabilir.
Google, insanların her sonuç arasında ayrım yapmasına yardımcı olmak için SERP’lere biraz renk getirmelidir. Eklenen favicons’tan bağımsız olarak, siyah bir metin twitter kullanıcıları için göze çekici gelmiyor.
Siz de fikrinizi belirtin