Google, bu yılın Kasım ayından itibaren belirli web sitelerini HTTP / 2 üzerinden taramaya başlayacağını duyurdu.
Googlebot, başlangıcından beri HTTP protokolünü kullanarak tarama yapmaktadır. Bu defa uygun siteleri taramak için daha hızlı ve daha verimli HTTP/2 protokolünü ilk kez kullanmaya başlayacaklarını ifade ettiler.
HTTP/2 Nedir?
HTTP/2, HTTP’nin protokolünün en son sürümüdür. HTTP2’nin temel faydalarından biri, web sitenizin çok daha verimli bir şekilde taranmasına izin vermesidir. Bunun nedeni, sunucuya yalnızca birden çok dosyayı paralel olarak aktarmasına izin veren tek bir bağlantı açmasıdır. Buda farklı istekler için birden çok bağlantı açması gereken HTTP’nin tersidir.
Bu yöntemi kullanmak sunucudaki yükü alır dolayısıyla performansı artırır. Genel yükü azaltan her şey hem web sitesi hem de tarayıcı için bir kazançtır.
Web sitem HTTP/2’yi destekliyor mu?
Web sitenizin şu anda HTTP/2’yi destekleyip desteklemediğini test edebileceğiniz çok sayıda araç vardır bunlara örnek,
Ayrıca Google kullandığı HTTP sürümünü görmenize olanak tanıyan bir ‘protokol’ alanı eklemek için Chrome Web Geliştirici araçlarındaki Ağ sekmesini de kullanabilirsiniz.
Sitemin HTTP/2 tarafından taranıp taranmadığını nasıl anlarım?
Google, siteleri HTTP / 2 üzerinden taranmaya başlayan Web yöneticilerine Search Console aracılığıyla bir mesaj göndereceklerini söyledi. Ayrıca kullandıkları protokolü görmek için günlük dosyalarını da kontrol edebilirsiniz.
HTTP2’nin etkin olduğu her site güncellenmiş protokol kullanılarak taranmayacaktır. Bu durum Google’ın bazı sitelerde çok az fayda bulduğu testlerine dayanmaktadır. Böylece HTTP/1.1 kullanarak taramaya devam edeceklerdir. Bu da aslında mobil ilk indekslemenin başlangıçta nasıl yapıldığına benzer bir yaklaşımdır, sadece hazır olan sitelerin kullanımını sağlar.
Analiz
HTTP/2 selefinden çok daha verimli ve buna doğru bir geçiş olacağını görmek olumlu bir bakıştır. Henüz HTTP/2’nin tüm özelliklerini (sunucu tarafında) desteklemiyor olsalar da, bunların üzerine büyük bir emekle çalışıldığını söylemek yerinde olacaktır. Güvenli HTTP/2 taraması daha yaygın duruma geldikçe kullanılabilir hale gelecektir.
SEO açısından ilk düşüncelerimiz birkaç önemli soruya bizi yöneltiyor.
HTTP/2 sıralamamı iyileştirecek mi?
Kısa ve net bir cevap verirsek sıralamayı kesin olarak iyileştirmeyecektir. HTTP2 kullanmak sıralama algoritmasının bir parçası olmayacak. Tamamen sunucu performansı içindir ve bir kullanıcı deneyimi üzerinde büyük bir etkisi yoktur.
HTTP/2 kullanmak tarama oranımı artıracak mı?
Taramanın daha az kaynak gerektirmesi durumunda Googlebot’un daha fazla tarama yapabileceğini söyler. Ancak tarama hızının sunucu performansından çok daha geniş bir ölçüm aralığı tarafından belirlendiğini biliyoruz.
- TTFB (ilk bayta kadar geçen süre)
- İçerik talebi (sayfaların ne kadar popüler olduğu)
- İçerik güncelliği (içerik düzenli olarak güncellenir mi)
Dolayısıyla,
Googlebot daha verimli bir şekilde tarayabilse bile, sırf yapabildiği için daha fazla taramaya karar vermeyecektir.
Daha fazla içeriğin dizine eklenmesini sağlayabilecek miyim?
Önceki soruya göre bu başka sorunun yanıtı da kesin bir hayırdır.
Google, sitenizi taramak için daha az kaynak gerektirdiği için birden fazla içeriği dizine eklemeye başlamaya karar vermeyecektir.
HTTP/2 Temel Web Kritik Değerlerimi etkileyecek mi?
Yakın zamanda yayınlanan Core Web Vitals ile site performansı, 2021’de bir ara çekirdek algoritmaya dahil edilirken temel odak noktası olmuştur.
HTTP/2’den gelen performans artışı inanılmaz derecede küçük olduğundan, bu Çekirdek Web Kritik değerlerini etkilemeyecektir. Değişiklik ayrıca Googlebot’a odaklanmış ve bu değerler, tarama botu yerine gerçek kullanıcılarınızdan alınır.
Sonuç
HTTP/2 protokolü kullanan bir süredir bir çok site mevcuttur.
Google’ın daha modern teknolojiyi kullanmak için botlarını güncellediğini görmek harika ancak bunun sıralama algoritmasıyla ilgisi olmadığını anlamak çok önemlidir.
Siteniz yeni taramaya geçirildiğinde bunun nasıl oynandığını görmek ilginç olacak, Google yavaş yavaş yeni protokolü kullanmaya başlayacak mı yoksa her sayfanın HTTP/2 kullandığından tamamen emin olana kadar bir yavaş bir geçiş süreci mi olacak ilerleyen zamanlarda göreceğiz?
Siz de fikrinizi belirtin