Google cezaları ve etkileri SEO ile uğraşan kişilerce sıkça tartışılmaktadır. SEO’ya ilgili biriyseniz site içi/site dışı SEO faktörleri, Panda, Penguen algoritma değişiklikleri gibi terimlerle sıkça karşılaşmışınızdır. Ancak SEO’ya ilgi duyan yeni başlamış biriyseniz karşınıza çıkan terimler kafa karıştırıcı gelmiş olabilir.

 

Penguenler, pandalardan bahsi geçen bu algoritmalarda neyin nesi gibi tepkiler vermiş olabilirsiniz. Pes etmeden ve aceleye getirmeden araştırmalarınıza devam etmeniz sizi yeni bilgilere ve başarıya götüren bu yolda büyük bir rol oynayacaktır.

 

SEO dünyasında bilinmesi gereken başlıca unsurlardan birisi Google cezalarıdır. Bu yazımızda Google cezalarını nasıl önleyeceğinizi ve web sitenizin görünürlüğünü arama motorlarında nasıl koruyabileceğinizden bahsedeceğiz.

Arama motoru cezaları oldukça önem taşımaktadır. Çünkü arama motorlarından alacağınız bir ceza trafiğinizin büyük bir kısmının azalmasına hatta tamamen kesilmesine sebep olabilir.

 

Organik trafiğiniz yani arama motoru üzerinden yapılan tıklamalardan gelen trafiğiniz, yaptığınız sektöre bağlı olaraktan trafiğinizin büyük bir kısmını oluşturabilir. Böyle bir kaynağı elinizden kaybetmek gibi büyük bir zarar ile karşılaşmamak için web sitenizin cezaya maruz kalıp kalmadığını ve devamında bu cezaları önlemek veya cezaya uğramışsanız cezadan kurtulmanın yollarını bilmeniz gerekmektedir.

 

Google Cezaları ve Türleri

Bir SEO uzmanının bakış açısından Google Cezası web sitenizin organik trafiğini olumsuz olarak etkileyecek Google tarafından verilen filtreleme ya da işaretlemedir. Google’ın Webmaster rehberinde belirtilen hususları ihlal etmek web sitenizin ceza almasına sebep olabilir. Bu cezalar 2 tipe ayrılır:

 

  1. Manuel Cezalar
  2. Algoritma Tabanlı Cezalar

Bu ceza türlerini ve ne olduklarını inceleyelim.

 

Manuel Cezalar

Manuel cezalar bir Google çalışanı tarafından sitenizin belli kuralları sağlamamasından dolayı ya da bazı ihlallerde bulunduğunuz için verilen adından da anlaşıldığı gibi manuel olarak bir Google çalışanı tarafından girilen bir cezadır.

 

Eğer organik trafiğinizde belirgin bir düşüş yaşadıysanız ve Google tarafından bir ceza alıp almadığınızı merak ediyorsanız yapmanız gereken ilk şey Google Search Console hesabınıza girip mülkünüzü kontrol etmek olacaktır. Google tarafından uygulanan bir ceza varsa Search Console üzerinden takibini yapabilirsiniz.

 

Bir ceza aldığınız halde Search Console mülkünüze gerekli uyarı mesajları gelir. Bu iletinin içerisinde uygulanan cezanın sebebini ve bu cezayı kaldırmak için takip edebileceğiniz adımları barındıran bir kılavuz bulunur.

 

Size gönderilen kılavuzdaki talimatları inceleyip, sitenize verilen cezayı ve yapmanız gerekenleri öğrendikten sonra iyileştirme aşamasına geçebilirsiniz. Bunlar kırık linklerinizi düzeltmek, hatalı url varsa bunları kaldırmak, hatalı veriler varsa bunların düzenlenmesi, zararlı kod bulaşmışsa bunların kaldırılması, sitenize gelen spam ve kötü linkler varsa bunların temizlenmesi, kopya içeriğiniz varsa veya spam davranışında bulunduysanız bunların kaldırılması ve düzeltilmesi gibi pek çok şey olabilir.

 

Burada sizin ceza alma sebebiniz ve yapmanız gerekenler belli olduğu ve net bir şekilde belirtildiği için yapmanız gerekenler bariz bir şekilde ortadadır. Birisi size anti SEO yapıyorsa buna karşı önlemler almalısınız ya da aldığınız SEO çalışmaları buna neden olduysa yapılan çalışmaları göz önünden geçirip hataları düzeltmelisiniz. Size gönderilen iletideki hataları düzelttikten sonra Google’a yeniden değerlendirme talebinde bulunmanız gerekiyor. Olumlu geri dönüş aldığınız takdirde önceki hatalara dikkat ederek ve gelecek cezaların önüne geçebilirsiniz. Olumsuz geri bildirim aldığınız takdirde de daha özenli ve temiz bir şekilde çalışarak sorunlara odaklanmalı ve sıkıntıları ortadan kaldırdıktan sonra tekrar değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

 

Google Neden Manuel Olarak Ceza Veriyor?

Algoritma bazlı çalışan filtreleme ve cezalar mevcutken neden Google manuel olarak bir web siteye ceza verir sorusu mutlaka aklımızın bir yerine takılmıştır. Google’ın aslında bunun için kurduğu ayrı bir webspam takımı adını verdiği bir ekipte mevcut.

 

Arama motoru botları sitenizi deki şüpheli davranışları fark edip web sitenizi inceleme altına almış olabilir. Ayrıca unutmamalısınız ki rakiplerinizde sitenizde bir spam yapılıyorsa sizi şikâyet etmekten çekinmeyebilir.

 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi eğer manuel bir ceza aldıysanız size Google tarafından muhakkak bildirilecektir. Google sadece 2016 yılında manuel ceza alan kişilere 9 milyon bildirim gönderdi.

Algoritma Cezaları

Manuel cezanın aksine algoritma cezaları Search Console üzerinden bildirilmez. Algoritma tabanlı cezalar yeni gelen bir güncellemeden kaynaklıda olabilir. Bu tip cezaları düzeltmek manuel cezalara göre daha zordur çünkü web sitenizdeki sorun direk olarak bildirilmez. Algoritma cezalarını çözebilmek için sorunu tespit etmeniz gerekir buda iyi bir Site analizi ve algoritma güncellemelerini takip ederek olur. Algoritmanın hangi kısıtlarının sizi etkilediğini ve buna karşılık gelen sitenizdeki yanlışları tespit etmeniz gerekir.

 

2011-2012 yıllarından önce algoritma güncellemelerini takip etmek ve sitelerin aldığı cezaları tespit etmek biraz daha zordu. SEO uzmanları tahminler yürüterek sitenin ceza almasına neden olan algoritmaları tespit etmeye çalışırlardı. 2011 Şubat ayında Panda güncellemesi geldi ve 2016 yılında Google’ın çekirdek algoritmalarından birisi haline geldi. Google 2012 yılında Penguen algoritmasını sundu ve Panda ile aynı yıl içerisinde 2016 yılında Google’ın çekirdek algoritmaları arasına girdi.

Eskiden yapılan çalışmaların etkisini göstermesi bir hayli uzun vakit alıyordu öyle ki bu 1-2 seneyi bile bulabiliyordu. Bu durum web sitesinin temizlenmesi halinde bile cezanın etkisinin sürmesini uzun bir süre ortadan kaldırmıyordu. Bu iki algoritma sayesinde yeni gelen güncellemeleri takip ederken hangi alanlara dikkat etmeniz gerektiğini tespit etmek oldukça kolaylaştı.

Google Panda algoritma güncellemesi

 

Google Panda Algoritması ve Detayları

2016 yılında kalıcı olarak Google algoritmasının bir parçası haline gelen Panda düşük kaliteli içeriklerin arama sonuçlarında üst sıralara yerleşmesini engellemek amacıyla çalışmaktadır. Eğer Panda sitenizin düşük kaliteli içerikler ürettiğini düşünüyorsa Google’da üst sıralara yerleşmeniz bir hayli zor olacaktır. Düşük kaliteli içeriği biraz açacak olursak:

  • Herhangi bir değer katmayan bilgi vermeyen içerik
  • Herhangi bir özgünlüğü olmayan birbirinin aynısı ürün sayfaları
  • Kopya içerik (Duplicate content)

Panda kaynaklı sorunlarınızı çözmek için düşük kaliteli içeriklerinizi yeniden yazabilir, güncelleyebilirsiniz. Kopya içeriklerinizi silebilir ve arama motorlarından kaldırabilirsiniz. Ziyaretçileriniz için kaliteli, özgün değer katan içerikler oluşturmanızda Pandayı memnun edecektir.

 

Google penguen algoritma güncellemesi

 

Google Penguen (Penguin) Algoritması ve Detayları

Sitenize gelen backlinkler sitenizin domain otoritesinde oldukça büyük etki yaratır ve sitenize hem bu linkler vasıtasıyla trafik çekerken hem de alan adınızın gücünü arttırır. Backlinkin bu derece önemli olması sebebiyle SEO ile uğraşan pek çok kişi Black Hat SEO dediğimiz SEO teknikleriyle arama motorlarını manipüle etmeye yönelik otomatik backlink sağlama gibi pek çok çalışmalar yaptılar.

 

Google arama motorunu manipüle etmeye yönelik bu tarz çalışmaların önüne geçmek için Penguen algoritmasını ortaya çıkardı. Google bir web sitenin profilinde doğal olmayan ve dışarıdan gelen fazla sayıda link tespit ettiği zaman burada bir manipülasyon olduğunu Penguen algoritması sayesinde tespit ediyor.

 

Penguen algoritması bir sitenin link satın alma, link satma, link takası yapma gibi doğal olmayan yollardan anormal miktarda link sağlamasını tespit eder. Tespit ettiği web siteler ihlallerin boyutuna cezalandırılır. Ayıca bir anda trafik düşüşü yaşarsanız bu link bağlantılarıyla alakalı aldığınız bir cezadan dolayı olabilir.

 

Algoritma Cezalarını Kaldırma Yöntemleri

Sitenizin Panda, Penguen gibi hangi tür bir cezaya maruz kalıp kalmadığını tespit edip. Daha sonra bu sorunları düzeltmek için birtakım yöntemleri uygulamanız gerekmekte.

 

Bu yöntemlerin en başında düşük kaliteli ve zararlı linkleri temizlemek gelir. Sitenizin Penguen algoritması tarafından ceza aldığını düşünüyorsanız. Sitenize gelen linkleri bulmalısınız. Semrush, Ahrefs, Moz gibi çeşitli SEO Araçları sayesinde sitenize gelen backlinklerin bir listesini oluşturun. Bu listeyi oluştururken link aldığınız sitenin TrustRank (Güven Derecesi), Domain Authority (Alan adı otoritesi) gibi değerlerini de eklemeyi unutmayın.

 

Bu listeyi oluşturduktan sonra düşük kalite linkleri tespit etmelisiniz. Tespit ederken dikkat etmeniz gereken önemli unsurlardan birkaçı link aldığınız web sitenin domain otoritesi sizinkinden düşük olup olmadığı TrustRankının düşük olması, sitenin yaptığı hizmet örneğin yetişkin içerik barındıran bir site link almak için iyi bir site değildir.

 

Ayrıca kendi sağladığınız linklerde de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Örneğin dışarıdan kendi sitenize verdiğiniz backlinklerde bağlantı metnini (anchor text) belirli bir anahtar kelime seçerek hep bu bağlantı metnini kullanmanızda Google’a doğal olmayan bir çalışma olarak gözükecektir. Burada hep aynı anahtar kelimeyi kullanarak link vermemeye özen göstermeniz gerekiyor.

Google Geri Bağlantıları Reddetme

Düşük otoriteye sahip, güvenirliliği düşük olan, her önüne gelene link satan link çöplüğüne dönmüş sitelerden gelen backlinklerinizi temizlemelisiniz. Bu tip linkler link aldığınız sayfanın PageRank değerini yani sayfanın kalitesini düşük gösterecektir.

 

Bu backlinkleri site sahipleriyle iletişime geçip kaldırma talebinde bulunabilirsiniz ancak; her zaman geri dönüş alamayabilirsiniz. Bazı site sahipleri de bu gibi durumlarda sıkıntı çıkarabilmekte. Düşük kaliteli linkleri kaldırmanın diğer bir yolu ise Google Search Console’a sitenize gelmesini istemediğiniz linkleri söyleyebilirsiniz. Böylece bunların sitenize bağlantısını kaldırabilirsiniz. Linkleri kaldırmak için Google’ın hazırlamış olduğu rehberi takip edebilirsiniz. Search Console’a yüklemeniz gereken dosyayı (disavow.txt) ve yapmanız gereken talimatları “Google geri bağlantıları reddetme” şeklinde Google’da arama yaparak Google’ın hazırlamış olduğu rehberi inceleyebilirsiniz. Buradan reddedilmesini istediğiniz bağlantıları nasıl kaldırabileceğinizi bulacaksınız.

 

Google’a gönderdiğiniz bu dosya sayesinde bağlantıları tek tek iptal etmekle uğraşmadan Google rehberinde belirtilen formata uygun oluşturduğunuz liste ile toplu bir şekilde bağlantıları kaldırabilirsiniz.

 

Unutulmamalıdır ki SEO dünyasında kalite miktardan üstündür. Düşük kaliteli çok link yerine yüksek kalitede az miktarda link sitenizin ve link aldığınız sayfaların değerini daha çok yükseltecektir.

 

Kötü İçerikleri Arındırma ve Düzeltme

Gelelim işin Panda kısmına,

 

  • Panda zayıf içerikleri,
  • Kendi siteniz içerisindeki kopya içerikleri (duplicate content),
  • Pek çok sitede kullanılan içeriğin aynısının kullanılmasını,
  • Düşük kalitede içerikleri,
  • Otomatik üretilen içerikleri,
  • Kısa ve kötü telaffuz edilerek yazılmış yazıları,
  • Tek bir alan adında çok fazla farklı sayıda konu bulunması (Bir pasta gibi düşünecek olursak web sitenizde yaptığınız hizmetten ne kadar uzak şeylerden bahsederseniz pastada o kadar dilim boşa gitmiş olur),
  • Bloke olmuş ya da canonical etiketi kullandığınız sayfalarınıza kendi sitenizden link vermeniz,
  • Hatalı sayfalar, aldatıcı içerik, anahtar kelime istifleme,
  • Düşük kullanıcı deneyimine sahip web site tasarımı,
  • Optimize olmamış web siteler

 

Pandanın sevmediği ve ceza verebileceği maddeler olarak sıralanabilir. Pandanın vereceği ceza arama motorlarında sıralama kayıplarına dolayısıyla bir miktar organik trafik düşüşüne sebep olabilir. 2016 yılında Pandanın ana algoritmalar arasına girmesiyle artık fazla güncelleme almıyor ve pekte ihtiyaç duymuyor.

 

Yüksek çıkış oranları (bounce rate), sitede düşük süre bulunmak, az sayıda geri dönüş yapan kullanıcı, düşük tıklanma oranı vb. Google’a ziyaretçinin istediği kaliteli içeriği sunamadığımızı gösterebilir.

 

Site hızı, navigasyon geçişleri, 404 hataları, reklam kullanımı, link miktarı, dizayn ve tasarım, mobil yönlendirmeler, ekrana aniden çıkan pop up’lar  vb. Kullanıcı deneyimini etkileyen faktörlerden bazılarıdır.

 

Pandayı memnun etmek için yukarıdaki faktörleri göz önüne almamız oldukça önemlidir. İçerik ve sitenin yapısıyla alakalı bir ceza aldığınızdan şüpheleniyorsanız Pandayla iyi geçinmeniz gerekiyor.

 

Sitenizin performansını, trafiğini, ziyaretçi davranışlarını yakından takip ederek sitenizi başarılı bir şekilde arama motorlarında üst sıralara çıkarabilir ve konumunuzu koruyabilirsiniz. Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak demek daha fazla organik ziyaretçi elde etmek demektir. Google ceza ve ihlallerine karşı tedbirli olmamız SEO için büyük önem arzetmektedir.  Google filtrelemelerinden en önemlisi olan Sandbox ile ilgili detaylı bilgileride bu yazımızda bulabilirsiniz.