Dijital Dönüşüm Hizmeti Nedir?
Dijital dönüşüm hizmetini kısaca açıklamak gerekirse; kurumların, markaların dijital değişimlere adapte olarak sosyal medya, mobil platformlar, web platformları ve teknolojik dönüşüm sağlayan araçları aktif bir şekilde kullanması şeklinde tanımlayabiliriz.
Mobil ve masaüstü bilgisayar kullanımının artması ve beraberinde İnternet’e olan erişimin kolaylaşmasıyla eğitim, ticaret, finans, tekstil, lojistik, gıda vb. pek çok alan da dijital dönüşümden büyük ölçüde etkilendi.
Yakın gelecekte yapay zekâ (robotlar), 3d yazıcılar da dijital dönüşümde büyük pay oynayacak hatta şimdiden etkisi artmaya bile başladı. Bu durum bize günlük hayatla birlikte iş hayatının değişime ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Çağın değişikliklerine adapte olmak için değişeme ayak uydurabilmemiz ve her an gelişmek gerekiyor.
Bir ürüne ya da hizmete İnternet üzerinden ulaşmak istediğimiz zaman daha uygun olanına erişim hem zaman hem de erişilebilirlik açısından oldukça kolaydır. Dijital dönüşüm beraberinde rekabeti getirdi, hemen akabinde kalite yükselişini arttırdı. Tüketicinin sahip olduğu seçenek ve kıyaslama olanaklarını olumlu ve büyük oranda etkilemektedir. Web başarısı için uygulanacak SEO markalaşmanın önünü açacaktır. Dijital dönüşüm hizmeti ticaretin hareketlenmesine olanak tanırken markaların da geniş kitlelere hitap edebilmesine imkan sağlamaktadır.
Dijital Dönüşüm Örnekleri
Dijital dönüşümün ilk ve en büyük örneklerine bakacak olursak akla ilk Facebook geliyor. Amerika’da bir yazılımcının ufak bir arkadaşlık sitesi kurmasıyla başlayan sosyal medya platformu şu anda dünyada en çok kullanılan hem mobil hem web platformlarından birisi haline gelmeyi başarırken kurucu Mark Zuckerberg’e de milyarlarca dolar kazandırdı. Facebook bu süreçte binlerce mühendis ile dijital dünyada fark yaratacak pek çok atılımda da bulundu. React ve React-Native gibi açık kaynak kütüphaneler oluşturdu ve diğer yazılımcının kullanması adına buna benzer geliştirmelerde bulundu.
Aynı şekilde abonelik yöntemi ile çalışan Netflix kullanıcılara arzu ettikleri pek çok film, dizi, belgeseli uygun bir fiyata izleme imkanı sunarak milyonlarca kullanıcıya hizmet vermeyi başaran dijital dönüşümün önemli örneklerinden birisidir.
Netflix bilinenin aksine bir anda böyle bir platform oluşturup popüler olan bir şirket değildir. Netflix 1998 yılından itibaren müşterilerine DVD ve Blu-ray ’leri gönderen bir şirketti ve toplamda 4 milyardan daha fazla filmi DVF/Blu-ray olarak kullanıcılarına ulaştırmayı başarmıştı.
Netflix dijital dönüşüme adapte olarak başarısını katlamayı başardı. Şu anda sadece diğer yayıncıların film, dizi ve belgesellerini yayınlamak la kalmıyor ayrıca kendi orijinal içeriklerini de üretip kullanıcılarına sunuyor.
Dijital Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Dijital dönüşümü önce iyi anlamak ve bu doğrultuda hamleler yapmak gerekiyor. Dijital dönüşümü gerçekleştirirken sadece teknolojiyi temel seviyede kullanmak değil ayrıca ince ayrıntılarına da önem vermek gerekiyor.
Örneğin, bir web sitesi ya da mobil uygulama çıkardığınız zaman bunun cihazlar üzerindeki performansının iyi olmasına arama motorlarına uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Temel SEO eğitimi ile tüm kullanıcılar web için ilk SEO başlangıcını yapabilirler. Ayrıca ziyaretçilere iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor.
Dijital dönüşümü gerçekleştirirken hedef kitleyi iyi tanımak başarıyı beraberinde getiren önemli faktörlerden birisi. Hedef kitlenin kullandığı sosyal platformlarında paylaşımlar yapılmalı ve gerektiğinde reklam hizmetlerinden de faydalanılmalıdır.
Rakiplerinizi iyi tanımak, onların yaptığı dijital dönüşüm hamlelerini takip etmek yüksek rekabetli sektörlerde başarıyı elde etmenize bir adım daha yakın olmanızı sağlayacaktır. Bahsettiğimiz üzere dijital sektör rekabetin yüksek olduğu bir alan, bu yüzden rakiplerinizin uyguladığı taktikler hakkında bilgi sahibi olmak ve bunlara uygun stratejiler geliştirmek sizi 1 adım öne taşıyacaktır.
Veri Analizi Dijital Dönüşüme Etkisi
Veri analizi: Günümüzde özellikle finans sektörü başta olmak üzere ekonomi, eğlence sektörlerinde kullanılan çağımız teknolojisinin önemli bir parçasıdır. Artan kullanıcı sayısı beraberinde büyük veri dediğimiz kavramı ortaya çıkardı. Yüksek miktarda ki veri analiz edilerek şirket stratejisi ve satış politikaları düzenleyebildiği gibi karlılığı da yüksek ölçüde arttırıyor.
Yine Netflix’ten örnek verecek olursak pek çoğumuz farkına varmasak ta Netflix herkese aynı dizi/film önerilerinde bulunmaz, daha önce sitelerinde arama yaparken uzun süre baktığınız alanları dahi veri analizine dahil eder ve size özel önerilerde bulunur. Böylece kullanıcı deneyimini geliştirir ve beğenilmesi daha muhtemel içerikleri sunar.
Netflix’in büyük veriye verdiği önemi 2009 yılında düzenlediği 1 milyon dolar ödüllü etkinlikten anlamakta mümkün. Bu etkinliği amacı; kullanıcının önceki puanlamaları baz alarak hangi filmleri beğeneceğini en iyi tahmin edecek algoritmayı geliştiren kişiye ödülü vermekti. 1 milyon dolarlık bu yatırım aslında Netflix için oldukça cüzi bir rakam. Çünkü; Netflix büyük veriye yaptığı yatırım ile daha az müşteri kaybına uğruyor ve bu miktar Netflix’e yılda 1 milyar dolar kazandırıyor.
Günümüzde dijitalleşme gerçekten önemli bir yer tutuyor, teknolojinin her alanında görüyoruz. Daha dün odaları kaplayan bilgisayarlar üretilirken şu an ceplerimize sığıyor. Güzel bir yazı emeğinize sağlık.