Arama motorları çalışma mantığını anlamak bir web sitesinin arama sonuçlarında iyi sıralama alması için gereklidir. Eğer arama motorlarının dilini iyi anlarsak, web aramalarında daha iyi sonuçlar alabiliriz.

Arama motorları çalışma prensipleri, bir web sitesine yapılan SEO’nun temellerini oluşturur. Çünkü SEO tam anlamıyla kullanıcı deneyimi ve arama motorları tarafından okunabilirliğin toplamıdır. SEO’yu daha iyi anlamak için öncelikle nasıl arama motorlarının çalışma yapısını olduğunu bilmeliyiz. Arama motoru optimizasyonu ile arama motorları çalışma mantığını anlamak daha iyi bir sıra almak için bilmemiz gerekenleri kavramamıza yardımcı olur.

Arama motorları, kullanıcı tarafından yapılan arama sonuçlarını döndürmek için bir takım işlemler gerçekleştirir. Arama motorları içerik bulmak için interneti tarar.

Daha fazla bilgi: Arama Motorları Nedir, Nasıl Çalışır? Kronolojisi

Bu işlemlere bakacak olursak:

arama motorları çalışması

Arama motorları, Tarama (Crawling), Dizine Ekleme (indexing), Sıralama (ranking) olmak üzere özellikleri 3 temel başlıkta incelenir. 

1) Tarama (Crawling)

Tarama (Crawling), web sitenize bağlı olan tüm sayfaları elde etme işlemidir. Bu işlem Crawler veya spider ismi verilen yazılım sayesinde gerçekleşir. En çok kullanılan Google arama motorun da kullanılan bu yazılımın adı Googlebot olarak bilinir.

Googlebot nedir?

Googlebot, Masaüstü tarayıcı ve Mobil Tarayıcı olmak üzere iki farklı web tarayıcısının genel adına Googlebot denir.

2) Dizine Ekleme (Indexing)

Dizine Ekleme (Indexing), crawling sayesinde elde edilen web sayfaları indeksleme ile listelenir. Bu sayfalardan elde edilen veriler, devasa boyuttaki veri tabanlarından sonra geri elde etmek amacıyla saklanmasına indeksleme denir. İndeksleme işlemi sayfayı en iyi tanımlayan ifadelerin yani belirli anahtar kelimelere (keywords) atanmasıdır.

3) Sıralama (Ranking)

Sıralama (Ranking), arama isteği geldiğinde arama motorunun yaptığı değerlendirmelerdir. Aratılan sorguyu veri tabanında indeks alan sayfalarla kıyaslar. Bunu yaparken arama motorları algoritmalarının belirlediği kriterleri esas alarak yapar.

Bir web siteni daha iyi bir sıralama alması için o siteye gerekli arama motoru kriterleri uygulanarak yapılan tüm çalışmalar SEO olarak adlandırılır. Arama motoru optimizasyonu yapmak sıralama bekleyen web siteleri için süreci daha çabuk bir duruma getirir. Bu sayede arama sonuçlarında web sayfalarını arama motorlarının daha hızlı keşfetmesi sağlanır. İyi bir sıralama almak için öncelikle SEO nedir sorusunun ne olduğunu iyi kavramak gerekir. Bu sayede bir sayfayı arama sonuçlarında nasıl bir çalışma sonrası göstereceği performansı anlayabiliriz.

Alaka Düzeyi (Calcuating Reavancy): aradığınız sorgu yüksek ihtimalle birden fazla web sayfasında bulunur. Bu durumda arama motoru, aradığınız kelimelerin kendi veri tabanında indekslenmiş olan web sayfalarının örtüşme (alaka) düzeylerini hesaplar. Son olarak en iyi eşleşmeleri SERP (Search Engine Result Page) arama motoru sonuç sayfası olarak browser da gösterir.

Bir web sayfasında içerik, arama yapan kullanıcının aradığı sorgunun amacına uyma seviyesine denir.

Alıntı Yapma: Web sayfaları içeriklerini destekleyecek farklı sitelerden alıntılar yapması, sayfalarını başka siteler ile bağlantı kurarak desteklemesi, sitenin daha güvenli bir site olduğunu anlatan önemli bir faktördür.

Daha fazla bilgi:

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Ne İşe Yarar? Neden Yaptırılır?

How Search Engines Work: Crawling, Indexing, and Ranking