SEO eğitimimizin ilk kısmı, yeni başlayan kullanıcılar web sitelerinde bulunan her bir sayfayı rahatça optimize etmeleri ve kaliteli bağlantılar almasına yardımcı olacak bilgilerle yararlı olması için hazırladık. Başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz optimizasyon sitenizin arama motorlarında yüksek sıra almasını ve sitenizin kullanıcılar gözünde rakiplerine oranla daha fazla değer elde etmesini sağlayacaktır.
İç Bağlantı
İç bağlantı, Web sitenizde ziyaretçilerin iyi bir gezinti deneyimi alabilmesi için hedef anahtar kelimelerin kullanılması gerekmektedir. Hedef kelimelerin önemini vurgulama ve yeni sayfalara geçişleri başarılı bir şekilde köprü yollarının sağlanması işlemleridir.
İç bağlantı, bir web sitesinin kullanılabilir olmasını ve arama motoru dostu olması için yapılan başlıca düzenlemelerdir.
- İç bağlantılar (internal links), Metin bağlantıları veya resim bağlantıları ile dahili bağlantılarınız ana menü ve yan (side) navigasyon üzerinde daha az dikkat çekecek şekilde sitenize entegre edebilirsiniz. Bu şekilde arama motorlarının sitenizde alakalı içerik bulmasına yardımcı olursunuz.
- Düzgün bir şekilde kullanılan dahili bağlantılar, arama motorlarının içerikleri daha iyi kategori etmesine yardımcı olan bir konu hiyerarşisi ile sınıflandırmasını sağlar.
- İç bağlantılar, özellikle metin linkleri ana sayfadan verilen linklerin daha derin, alt sayfalarınızdan vereceğiniz dahili bağlantılardan daha güçlü etkilere sahiptir.
Gezinme Çubuğu (Navigation Bar)
Gezinme Çubuğu, Web sitesi içerisinde sayfalar arasında gezinme imkânı sağlar. Ayrı ayrı veya bir arada kullanılabilen ana, alt ve yan gezinme yapısı ile site içerisinde kullanılmaktadır. Gezinme çubuğu yatay ve dikey dizilim şeklinde karşımıza çıkmakta ve genel adı gezinme menüsü olarak tanımlanmaktadır.
Ana Gezinme Menüsü (Main Navigation Menu)
Ana gezinme menüsü, genellikle top menünün altında yer alarak site içerisindeki kategorilere sahip bağlantılar ile kullanıcıların site içerisinde rahatça gezinmesini sağlamaktadır. Sahip olduğu bağlantılar aşağıya doğru açılır şekilde sıralanabilir bazen de mega menü şeklinde de görüntülenir. Çok sayıda bağlantıyı bünyesinde bulundurmasından dolayı anahtar kelimeye özgü optimizasyonu dikkate almamak gerekir. Çok sayıda ürün kategorisine sahip olanlar ana menü içerisinde her bir kategoriyi ele almaya çalışmamalıdır. Web sitenizdeki her sayfa sıralama kazanınca menünün optimizasyona katkısı önemsenmeyecek kadar küçük olabilmektedir.
Alt Bilgi Gezinti Menüsü (Footer Navigation Menu)
Alt bilgi gezinti menüsü, dikkat çekilmek istenen bağlantıların kaydedilmesi önemlidir. Footer üzerinde yer alan bağlantılar genellikle “hakkımızda”,” gizlilik”,” iletişim” ve benzeri bağlantıları içermektedir. Ayrıca başarılı bir SEO tekniklerinden biriside en önemli gezinme bağlantılarının altbilgi ’de yer almasıdır. Ana menünüzde yer alan hizmetlerinizi altbilgiye eklemek iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu şekilde gerçekleştireceğiniz çalışmalar hem kullanıcı deneyimi açısından hem arama motorları açısından da faydalıdır.
Yan Gezinti Menüsü (Side Navigation Menu)
Yan Gezinti Menüsü, Her sayfada kullanılma gereği duyulmadan siteler içerisinde karşımıza çıkmaktadır. Sayfaları ağırlaştıran iç içe giren alt seçenekleri azaltmaya yardımcı olur. Birincil side bar ve ikincil side bar şeklinde iki tipte karşımıza çıkmaktadır. Sağ da ve solda konumlanan side menüler kullanıma göre farklı seçenekleri mevcuttur. Başarılı bir SEO çalışması örneğinde en fazla 3 alt kategoriye kadar derinleşen menülerin yer alması sıralama ve performans için önemlidir.
Ana navigasyon barınızda açılan menüler yerine yan bar içerisinde belirli özelliklere sahip ürünleri sınıflandırmanız SEO açısından daha önemlidir. Ana navigasyon barınızın üzerindeki yükü azaltmak performans için daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Metin Bağlantıları
İç metin bağlantıları, Web sitesi sayfaları tek etki alanında birleştirme yöntemidir. Dahili metin bağlantıları doğru şekilde uygulanırsa daha iyi arama motoru sıralaması almanıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sitenize gelen kullanıcıların site içerisinde gezinme kolaylığı sağlayarak kullanıcı ve arama motoru bir site olmanıza olanak tanır.
Metin Bağlantısı Yapısı
Metin bağlantısı iki temel kısımdan oluşur. Bağlanan metin genellikle etrafındaki metinden farklı bir renk veya altı çizgili olarak gösterilebilir. Hedef bağlantının sağlandığı URL sayfasına işaret ettiği köprü yoludur. SEO uyumlu URL Nedir? hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz…
Metin bağlantıları Nasıl Kullanılır?
Metin bağlantılarını ek bilgi veya kaynakları kullanırken metin belirleyicisi olarak belirlemeniz, metin bağlantılarını doğru şekilde kullanmanız ve sıralamanızı olumsuz etkileyecek olumsuz durumları ortadan kaldırır.
Metin bağlantıları, Sayfanızın ana fikrine ve bilgi yapısına dokunmadan ele aldığınız konuyu genişletilmesine yardımcı olacak uygun ve ilgili içeriğe bağlanan cümle ve paragraftaki sözcük veya ifadelerdir. Örneğin, iş kıyafetleri satan bir web sitesi, herhangi bir sayfasında yangına dayanıklı bir elbisenin pozitif etkisinden bahseden bir içerik oluşturdunuz. Bu küçük yazınızı yangın kıyafetleri sayfanız ile bağlantı yolu oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken kullandığınız web sitesi alt yapıları içerisinden elementleri kullanarak çeşitli widgetler yardımıyla tasarımını iyileştirebilirsiniz. Tedarik edilen SEO hizmeti doğru yapıldığı zaman sıralamalar yükselir ve istediğiniz sırayı kazanmanız çok uzun sürmeyecektir.
Bağlantı Hedefi Tutarlı Olmalı
Bağlantı hedefi tutarlılığı, Web sitesi dahili bağlantı yapısı belirlenen anahtar kelimeler için hedef sayfaların bağlantıdan başka bağlantıya geçmemelidir.
Farklı Metin Bağlantıları
Arama motorları optimizasyonu için farklı metin bağlantıları kullanarak doğal çeşitlilik son derece önemlidir. Bunun hem içi hem dış bağlantı profilinde mükemmel bir şekilde gerçekleştirilmiş olmalıdır. İç bağlantılarınızın kontrolleri sizde olduğundan emin olmalısınız. Kullandığınız bağlantı metinlerinden çeşitlilikle ele alınmalıdır.
Bağlantı metni çeşitliliği, konu başlığına adanmış sayfalara bağlantı vermek için çeşitli bağlantı metinleri kullanılmasıdır.
Örneğin, nakliyat hizmetleri veren web sitenize ait çeşitli bağlantı metinleri;
Nakliyat hizmetleri,
Taşımacılık hizmeti,
Nakliye hizmeti,
Taşıma hizmeti,
Nakliyecilik,
Gibi çeşitli bağlantı örnekleri ile metin çeşitliliği arttırabilirsiniz. Bu şekilde farklı çeşitliliklerle bağlantı sağlarsanız kullanacağınız bağlantı profilleri spam gibi görünmesini engellemektedir.
Görseller
Görseller, kullanıcılar tarafından pek fazla önemsenmese de arama motoru optimizasyonu başarısı için önemli bir yere sahiptir. Arama motorlarının Web sitenizden edindiği görüntüler birbirinden farklı çeşitliliğe sahip olabilir. Banner, resim, panoramik görsel hatta bir gönderi formundaki düğme bile olabilir. Konumuz “Search Engine Optimization” olunca; bir web sitesindeki görsellerin arama motoru optimizasyonu işlemine katkıda bulunabileceği birkaç yolu vardır.
Resim Dosyası Adı
Görselin neyle alakalı olduğunu belirlemek için görüntü dosya adı yani resim dokümanına isim verilerek kullanılmaktadır.
Örneğin, görsel yeşil bir elbise ise, görüntü dosyası “yeşil-elbise.jpg” olarak adlandırılması yapılabilir.
Peki görseli tanımlayan terimler çok uzun ise görselin adlandırılmasını nasıl yapmalıyız?
En iyi SEO başarısı için görsel adını olabildiğince kısa ele almak gereklidir. Genel bir kurala değinirsek görüntünün ne içerdiğini açıklamak için gerekli olan en az kelime sayısını dosya adında kullanmak tavsiye edilir.
Görüntü Alt Özniteliği
Görüntü alt özniteliği, web sitesi geliştiricilerinin bir görseli yükleyemediği durumlarda veya sayfayı görüntülemek için kullanılan tarayıcının, görseli okuduğu kodun içindeki etiket içerisinde bir tanımı eklemesine izin verecek şekilde tasarlanmıştır.
Burada yeşil elbise görseline eklenen alt öz niteliğinin görselin kısa ve özlü bir şekilde tanımlamasını yapıyoruz.
Peki ne şekilde alt niteliğini kullanmamamız gerekiyor!
alt=”yeşil elbise en iyi modelleri” (bu görseli tanımlamaz)
alt=”bu yeşil bir elbise resmi” (Gereksiz bilgiler mevcut)
Alt etiketlerinizi anahtar kelimelerle doldurmayınız. Bunun yerine mümkün olduğunca kullanışlı hale getirmeye çalışınız. Hangi alt niteliğin iyi, hangisinin kötü olduğunu anlamamıza yardımcı bir yoldan bahsedecek olursak. Ekran okuyucuların, görme engelli kişilerin erişimine uygun kılan araçlar alt etiketini kullanıcı görselin açıklamasını anlaşılır bir şekilde giriş yapmalıdır.
Resim Başlığı Özniteliği
Resim başlığı öz niteliği, görsellerin HTML etiketine eklenen ifadelerin birleşimdir. Kullanıcı fare imleç ile resimlerin üzerine geldiğinde küçük bir pop-up şeklinde resim başlığını göstermektedir.
Örneğin, sayfamızda Resim başlığı özniteliğini öğrenmemiz için bir düğmemiz olsun imgeci üzerine geldiğinde Resim Başlığı özniteliği öğren şeklinde görünmesi için;
Resim Linkleri
Görseller bir web sitesi içerisinde gezinme bağlantılarını kolayca oluşturmak için kullanılabilir. İç bağlantı yapısının SEO iyileştirmesine katlıda bulunabilir. Görsellerin arama motorlarının okuyabileceği herhangi bir metin bilgisi olmadığı için sayfalarınıza gelen örümcekler görsele ait alt etiketini ilk önce okur daha az bir etki ile başlık bilgisini kullanmaktadır.
Kalıcı bir SEO için Seobil’in 7 Stratejisi Nedir?
Kalıcı SEO, Google’da bir SERP sonucunda doğal yöntemler ve dijital pazarlama metotları ile uzun ömürlü üst sıralama edinme tekniğinin adıdır. Kalıcı bir SEO için günümüzde eski usul SEO çalışmalarına artık yer yoktur. Bunun en Yazının Devamı...
Ne Zaman Resim Alt Metni SEO için Optimize Edilmelidir?
Kullanıcıların isteğine bağlı olarak web sitesi görüntülerine alternatif metin eklenebilir. Alternatif Metinler, resimleri göremeyen web sitesi ziyaretçilerine yardımcı olmak için görüntülere alternatif metin eklenmesi web sitenizin Erişilebilir kapasitesini arttırır. Resim alt metni, SEO için Yazının Devamı...
Sayfa Başlıkları
Başlık etiketi, HTML / XHTML belgeleri içerisinde yer alır ve arama motoru optimizasyonu için önemi çok büyük SEO’nun vazgeçilmez bir parçasıdır. Kullanıcıların sayfalarınızı bulabilmesi için sayfa başlığı içerikleri doğru yansıtacak şekilde konulmalıdır. Kısa, net ve açıklayıcı bir şekilde doğru seçilen sayfa başlığı kullanıcı deneyiminin önemli bir kısmıdır. İçerikleriniz ile alakalı anahtar kelimeleri sayfa başlığınız içerisine ekleyerek sayfa sıralamasını önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz. Açıklayıcı ve anahtar kelimeler yönünden zengin başlık etiketlerinin sayfa içi arama motoru optimizasyonu için önemli yere sahiptir.
Başlık etiketi içeren sayfalar Arama motoru sonuçlarında (SERP), Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox ve Opera dahil olmak üzere hemen hemen birçok tarayıcıda görüntülenir. Tarayıcılar başlık etiketini, pencerenin üzerinde veya her etiketin sekmesi içerisinde gösterilir.
Meta açıklamasında olduğu gibi, başlık etiketi sınırlı miktarda gösterilir. Başlık etiketi uzun olan sayfaların belirli bir karakter sayısını aştığı takdirde aşan sayfalar 70 karakterden sonrası üç nokta (…) ile kırpılan içeriğin yerini alacaktır. Bu kesme sorununu çözebilmenin en iyi yolu daha az karakter ile giriş yapmaktadır. Kullanılan başlık sayfa içeriğinizi açıklayıcı ve tanımlayıcı olduğu sürece kısa kullanılması tavsiye edilmektedir.
Google gibi arama motorları, kullanıcıların arama sorgusunda eşleşen tüm anahtar kelimeleri ve cümleleri kalınlaştırılmış bir şekilde arama motoru sonuç sayfasında görüntüyü elde etmektedir.
Etkili sayfa başlıkları oluşturmanın en iyi yolu sayfanız ile alakalı anahtar kelime listesi oluşturmakla başlar. Anahtar kelimeler seçildikten sonra web yöneticileri bu anahtar kelimeleri yansıtan sayfa başlığı oluşturulmalıdır. Sayfa başlıkları ideal olarak iki şekilde biçimlendirilmelidir.
- Birinci Anahtar Kelime – İkinci Anahtar Kelime | Marka Adı
- Marka Adı | Birincil Anahtar Kelime ve İkincil Anahtar Kelime
Anahtar kelimelere ilave olarak bir marka veya şirket adı dahil edilmesi kesinlikle gerekli değildir. Bu yapmak sadece markalaşma hedefiniz mevcutsa yapılması uygun olmaktadır.
Bir anahtar kelime ne kadar önemliyse sayfa başlığının içerisinde ilk tarafa yani başına yakın yerleştirilmelidir. Sayfadaki anahtar kelimeler sırasını yansıtan sayfa başlıkları oluşturmak arama motoru optimizasyonu doğru uygulanabilirliğine faydalı bir işlemdir. Örneğin, bir sayfada uygun fiyatlı gaz maskeleri için birinci kısım, yarım yüz gaz maskeleri ikinci kısım, gaz maskeleri için başla bir kısım mevcutsa doğru title kullanımı “Uygun Fiyatlı, Yarım Yüz, Gaz Maskeleri” olabilir.
Meta Etiketleri
Meta etiketleri, bir web sayfası hakkında meta veri sağlayan HTML ögeleridir. Ana meta etiketlerinin ikisi açıklama ve anahtar kelimeler oluşturmaktadır. Her meta etiketi belirlenen bir işleve sahiptir. Arama motoru örümcekleri ve web tarayıcılarının sayfa içeriğinden bilgi sağlaması için kullanmaktadırlar. Bazı meta etiketleri, sayfadaki başarılı SEO için kullanışlı bir parçası olabilmektedir.
Meta Açıklaması
Meta açıklama, web sayfası içeriğini açıklamak için tasarlanmış bir HTML elemanıdır. Arama motoru sonuç Sayfalarında (SERP) meta açıklamaları bir web sayfasında yer alan bilgilerin ön izlemesi, bilgi pasajı olarak görüntülenir.
Sosyal medya mecralarından (Facebook, Twitter, LinkedIn ve benzeri) içerilerinizi paylaştığınız zaman meta açıklamalarınızdan bilgi edinirler.
Net ve Özlü meta açıklamaları, Kullanıcıların web sayfasında hangi bilgileri içerdiğini doğru bir biçimde belirlemesini sağlar. Kullanıcı arama terimini arama kutusuna girdiği anda ilgili bir web sayfası ile karşılaşır. Kullanıcının işine yarayacak bir meta açıklaması, tıklama almanıza neden olur.
Meta açıklamaları, arama motoru optimizasyonu açısından bir dönüşüm faktörü olarak düşünmesi daha doğrudur. Sıralama odaklı düşünmektense kullanıcıları sayfaya ziyaret etmesine ikna edecek şekilde veri girilmesi SEO için daha önemlidir.
Her sayfanıza ait meta açıklamanız sayfanıza ait benzersiz ve özgün olmalıdır. Meta açıklamalarınızı diğer sayfalarınızdan kopyalama ile tekrar tekrar kullanmak doğru değildir. Kullanıcılar için yararlı bir tercih değildir. Bu durumu hızlı bir şekilde çözüm olarak tercih etmeniz kesinlikle organik sıralamalar üzerinde size olumlu bir etki sunmayacaktır.
Meta açıklamaları herhangi bir uzunlukta olabilir, fakat arama motorları, sosyal ağlar ile yer işaretleme siteleri genellikle meta açıklama uzunluğunun 130 ile 155 karakter alarak (noktalama işaretleri ve boşluk dahil) kısaltmaktadır. Meta açıklamanın arama motorları tarafından kısaltmaya cağından emin olmak için sayfa özetini kısa tutmaya çalışırken aşırı noktalama işaretlerinden uzak durun.
Meta Anahtar Kelimeler
Meta anahtar kelime, arama motoru örümcekleri sayfa içeriğini arama sorgusu ile alaka düzeyini değerleme yapması için tasarlanan HTML elemanıdır. Günümüzde arama motorları artık meta anahtar kelimeleri kullanmamaktadır. Bunun en büyük sebebi sıralama için bir kriter olarak düşünüldüğü zamanlarda kötüye kullanılmasıdır. Arama motorları anahtar kelime etiketine her hangi bir değer vermeyi terk etmiştir. Bu nedenle arama motoru optimizasyonu çalışmasında anahtar kelime meta etiketini kullanmaktan gönül rahatlığıyla vazgeçebilirsiniz. Ancak kullanmak konusunda ısrar edecek olursanız bahsedeceğimiz kurallara izlemenizin size faydası olacaktır.
- Anahtar kelime ile doldurmayın. Genel kapsayıcı bir anahtar kelime yazmayın. Aynı anahtar kelimeleri tekrar tekrar kullanmayın.
- Her sayfanız için spesifik anahtar kelimeler ile sayfanızı en iyi tanımlayan en fazla 3 kelime geçiniz.
- Sitenizin sadece bir sayfasında aynı anahtar kelime kullanımı gerçekleştirin aynı meta etiketlerini sürekli sürekli sayfalarınıza yazmayın.
Başlıklar ve Alt Başlıklar
Başlıklar ve alt başlıklar, içerikleri daha küçük bölümlere ayırmanızı belirli yapılar içerisinde sunuma hazır olmasını sağlar. Başlık etiketleri H1 ile H6 arasında çeşitli boyutlara ve öneme sahiptir. H1 en büyük ve kapsayıcı ana başlığınız olarak seçmeniz gereklidir. Başlıkların boyutları arama motoru örümcekleri tarafından önem ilişkilendirmesi yaparken son derece önemlidir.
Siteniz içerisinde hazırladığınız sayfalar belirli bir konuya sahip olarak geliştirmeniz SEO açısından önemlidir. Kapsamlı bir konuyu anlatırken tek sayfada anlatmanız ve bu sayfada tek bir H1 başlığı kullanmanız kaliteli optimizasyon için önemlidir. Konunuzun planlamasına göre alt başlık numaraları ile diğer başlıkları sınırsız sayıda kullanabilirsiniz. H1 başlığını çok fazla sayıda kullanmak sayfanıza botlar tarafından daha fazla önem verileceği anlamına gelmez. Tam aksine spam durumuna düşebilirsiniz bu nedenle çok dikkatli bir şekilde başlıklar oluşturmalısınız. (Tüm başlıklar H1 etiketi ile atmanız hatalı bir yaklaşımdır.)
Meta etiketlerde olduğu gibi başlıklarınızda açıklayıcı ve anlaşılır olmalıdır. Bir anahtar kelime listesinden oluşan başlıkları kullanmaktan kaçınmalısınız. Amacınız belirli bir sayfa içerisinde yer alan bilgileri mümkün olan en genel ifade ile anlatan başlık seçimi en iyi seçim olacaktır. Kullanıcıların organik olarak arayacağı anahtar kelimeleri içeriğe en uygun sözcükler kullanarak doğru başlık yazınız.
Metin Vurgusu: Kalın (strong) ve Eğik (em)
Kalın veya eğik (italik) metin vurgusu, web sayfasının içeriğindeki önemli kavramları, fikirleri veya bilgilerin önemini vurgulamak okuyucunun dikkatini çekmek için kullanılmalıdır.
Web geliştiricileri, en sık kullandıkları HTML etiketleri;
<i>,<em>,<b>,<strong>
etiketleri metinleri kalın ve italik olarak görüntülenmesini sağlar. Bu etiketlerin her biri kullanıcılar için web sayfalarında görsel olarak metinlerin belirginleşmesini sağlar. Arama motorları için vurgulanan anahtar kelimeler için değer sağlamaktadır.
<i> ve <em>etiketleri arasındaki farka değinecek olursak sunumlarında farklılık gösterir. Her iki etiketin kullanımında italik olarak ekranımızda görüntü elde ederiz. Ekran okuyucularında <i> etiketi bize kodlama alanında da yazının sadece italik olarak görünmesini sağlamaktadır. Oysa <em> etiketi alan sözcükler metinlerin daha önemli olduğu anlamını vurgu yaparak vermektedir. Görünüm açısından herhangi bir fark yok, fakat SEO açısından <em> etiketi daha faydalıdır.
<b> ve <strong> ekranda görüntülendiğinde benzer bir görünüme sahiptir. Aynı <i>,<em> etiketlerinde oldukları gibi <b> etiketi aynı görünüme sahipken, <strong> etiketi metinlerin üzerinde daha güçlü bir vurguya sahiptir. Arama motorlarının botlarının dikkatlerini üzerine çekmektedir.
Alt Öznitelik
Alt özniteliği, alt metnin uygulandığı ögeler (resim, video dosyaları vb.) işlenemediği zaman alternatif metin (alt metin) bilgisi üzerinden tanımlama için kullanılır. Alt metin ayrıca görme engelliler tarafından da kullanılmaktadır. Görme engelli bir okuyucu, alt metni konuşulan dilde duyacaktır. Bu nedenle görüntüye ait alt bilgiyi yazmak daha geniş kitlelerin kullanımı için büyük bir önem taşımaktadır.
Örneğin, söz konusu görsel bir bayrak ise bayrak bir ülkeyi belirtmek için kullanılmıyorsa, alt metin “rüzgârda esen bir bayrak” yazdığımızı var sayarsak ve görüntünün belirli bir ülke bayrağına atıfta bulunmak istersek, alt metin “Türk Bayrağı” okuyabilir. Alt metin görüntünün kullanılma amacına dayanmaktadır.
Arama motoru optimizasyonuna yönelik çalışmalar için alt metin yalnızca görüntünün amacını tanımlamak için kullanılmaz. Aynı zamanda alternatif metinle alakalı anahtar kelimeleri dahil etmek için kullanılabilir. Alt etiketinin sadece bir anahtar kelime listesi veya anahtar kelimelerle doldurulmuş bir cümle eklemek için kullanılmadığının önemi hatırlanmalıdır.
Başlık Özelliği
Başlık özelliği, resim veya link gibi HTML elemanı hakkında ek bilgi elde etmek için kullanılır. Başlığın niteliği genellikle tarayıcılarda imgeci yazı veya görselin üstüne geldiğinde açılan mini bir yazı ile bize ekstra bilgi vermektedir. Başlık (Title) özelliği sıralamalara doğrudan etkilemez. Fakat sıralamalara zarar verebilecek olumsuz başlık (title) özelliklerinin kullanılmaması gereklidir. Bu nedenle HTML kodunda anahtar kelimeleri doldurmak için başlık özelliği kullanılmamalıdır. Başlık özelliği alt metni tamamlayacak mahiyette olmalıdır. Tabii burada aynı metni her iki nitelikte tekrar ediyor olmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Başlık özelliği SEO üzerinde direk bir etkiye sahip değildir. Başarılı başlık özellikleri ek tıklamalar için teşvikler oluşturabilir. Bu sayede web sitenizde geçirilen zamanı arttırabilirsiniz. İyi kullanan site yöneticileri için önemli bir HTML aracı olabilir.
HTML Temizleme
HTML temizleme, HTML kod yapınızı düzenleyerek gereksiz parametreleri daha yalın ve verimli olmasını sağlamaktır. Sayfalarınızın kod/ içerik oranının daha iyi olmasını sağlamak için yapabileceğiniz çeşitli temel değişiklikleri gerçekleştirmelisiniz. İçerikler ne kadar az ise o kadar az kod yapısına sahip olması önemlidir. İçerikleriniz arttıkça kod yapınızın daha karmaşık hale gelmesi normal sayılacak bir durumdur. Mümkün olduğunca yalın kod ile sayfalarınızın performansını arttırabilirsiniz.
Tüm CSS’lerinizi ve JavaScript’leriniz üzerinde düzenlemeler yaparak site hızınızı yükseltebilirsiniz. Stil sayfaları yüzlerce satır içerebilir. Kod yapınızı sadeleştirerek daha hızlı ve efektif olmasını sağlayabilirsiniz.
- Daha hızlı yükleme süresi elde etmek için resimlerinizi optimize etmelisiniz. Yüksek kaliteli resimler sunulması herkesin istediği bir şeydir. Fakat sayfalarınızın performansını etkilememelidir. Görselleri sayfalarınızda görüntülenmesini sağlarken gösterim boyutu ile eşleşen optimize resimler kullanmaya dikkat edin. Uygun dosya boyutu ve dosya biçimi kullanmanız indeksleme için önemlidir. Kullanacağınız görsellerin .JPEG, .GIF veya .PNG olmasına dikkat göstererek .BMP biçimini kullanmayın.
- Tablo kullanımı web sitesi içerisinde en aza indirerek kullanılmalıdır. Web geliştiricileri olabildiğince tablo kullanmaktan uzaklaştı en büyük nedeni SEO’da başarıyı yakalamak isteme sebebidir. Bunun yerine CSS tabanlı site yapıları kullanımı yükseldi. Bu durum sayfadaki kod miktarını azaltmaktadır. Bunun yanında sayfaları oluştururken DIV elamaları ve CSS ile çalışmayı web geliştiricileri bir adet haline getirmelidir. Web sitenizi kendiniz geliştirdiyseniz bu geçişlerin üzerine eğilim göstererek hassas bir şekilde uygulamaya geçmelisiniz. HTML kodunuzu azaltmanıza yardımcı olmak ve kaliteli SEO için tablo tabanlı düzenlerden uzaklaşılması son derece önemlidir. HTML temizliği sayfalarınızın sadece hızlı bir şekilde yüklenmesine katkı sağlamaz, aynı zamanda organik arama motoru sıralamalarını olumlu yönde etkilemektedir.
- Gereksiz kodları ortadan kaldırın. Sayfalarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için gerekli olmayan bütün kodları temizleyerek sayfalarınızın performanslarını arttırın. Örneğin, sayfalarınız içerisinde çok fazla yorum mevcutsa (sitenizin yorum alanına anahtar kelime eklemek için yorum eklemesi sizin tarafınızdan kullanmış olabilir.) temel bilgileri kullanarak yorumları kısaltın. CSS üzerindeki eksik kullanımı, DIV katmanlarının, paragrafların ve diğer HTML öğelerinin aşırı yüklenmesine sebep olabilir. Sayfalarınızdaki HTML miktarını azaltmak için olabildiğince fazla kod kullanımını minimuma indirin.
- W3C doğrulama aracı (validator.w3.org) Bu çok önemli olmasa da sitenizin düzgün bir şekilde doğrulanmış HTML yapısına sahip olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sayfalarınızı üzerinde düzenlemelerle mümkün olan standartlara uygun duruma getirmeye çalışabilirsiniz.
URL Yapısı
URL, uzun zamanlar SEO yapmaya çalışanlar tarafından kötüye kullanılan bir yapıdır. URL’lerinizi seçerken SEO katkısında bulunması birkaç temel mantığı göz önünde bulundurmanız yeterlidir.
- Spam amaçlı URL’ler oluşturmayınız.
- SEO’ya olumlu katkıda bulunacak optimize edilmiş kullanıcı URL’ler kullanın.
- Kısa URL’ler daha iyi bir seçimdir. URL ne kadar kısaysa o kadar faydalı olacaktır.
- Dinamik URL’leri kullanmaktan kaçının ancak gerekiyorsa, bunları bir veya iki parametre ile yapmaya çalışın. URL’inizdeki Kelimeleri ayırmak içi kısa çizgiler (-) kullanın. Alt çizgi, boşluk veya başka bir simge kullanımı yapmayın. Doğru URL kullanımı sadece kullanıcıların kolayca okumasını sağlamayacaktır. Arama motoru örümceklerin deşifre etmesi daha kolay olacaktır. Kelimeleri ayırırken art arda iki veya daha fazla tire (–) kullanmayın spam görünmesine neden olmaktadır.
- Daha az sayıda dizin daha iyi bir çalışma tekniğidir. URL’inizde yeni bir dizin oluşturmaktan kaçınmaya çalışın. Her sayfanın kök dizinine giden yolun iç içe geçen çok fazla kategori olmamasına dikkat edin.
Örneğin,
www.seonedirsitesi.com/kategoriler/google/seo/seo-nedir/ adresini bu şekilde kullanmak yerine,
www.seonedirsitesi.com/seo-nedir/ şeklinde kullanmanız SEO açısından daha faydalıdır.
- URL’ler hem kısa olmasını istiyoruz tabii bu yeterli olmayacaktır. URL’lerimizin açıklayıcı olarak seçilmesi anlamsal olarak başarıyı tamamlayacaktır.
Örneğin,
www.misalsitemiz.com/kategoriler/ürünler/ürün-id-12345678.html bu şekilde kullanım yerine
www.misalsitemiz.com/kategoriler/yeşil-uzun-elbise.html şeklinde ürünü açıklayıcı şekilde girilmesi SEO açısından çok daha önemlidir.