Google search console daha hızlı ve etkili bir şekilde hayata geçiriliyor. Yeni Google Search Console eskisi ile arasındaki farkları incelemek için yeni sürümün gelişimine bakmamız daha yardımcı olcağını düşünüyoruz.

Yeni Search Console Geçenler Neler? 

Yeni sürüm search console eski arama konsolundaki karışıklıkları gidermek için tekrardan güncellenmesi sağlanmıştır.Google eski sürüm search console dan yenisine geçiş sürecini profesyonel olarak yönetmiştir. Tüm özelliklerini direk taşımamış kısmi bir şekilde geçişini sağlamıştır. Bu sayede kullanıcıların alışkanlıklarını hemen terk etmelerini istememiştir. İki sürümüde aynı anda kullanmalarını sağlamış ve alıştırma sürecini gerçekleştirmiştir. Bu süreçte hem eski sürüm hemde yeni sürümü aynı anda kullanılabilir hale belirli bir süre için imkan tanımıştır. SEO uzmanları için raporları daha sağlayabilmeleri için iki sürüm üzerinden başarılı bir şekilde veri akışını sağlamıştır.

Etkili Yeni Raporlar ve Araçlar

Performans

Performans raporlarına yaklaşık bir yıldan beri olanak tanımaktadır. Google Search Console beta sürümünde başlatılan ilk özelliktir. İyi tasarlanmış yeni yüzün en iyi özelliklerinden birisi Performans arama raporunun eski analiz raporuyla olan farklıdır. Karşılaştırmasını yaptığımız zaman öne çıkan belirgin noktası şudur. Eski performans raporu 3 aylık bir süreci kapsıyordu. Yeni performans raporu ise 16 ay veri içerecek şekilde genişletilmesidir.

Performans raporu, sayfa, sorgu, ülke ve cihaz düzeyinde tıklama, gösterim, TO ve ortalama sıralama metrikleri sağlar.

Performans raporu iyi bir veri kaynağı olsa da hatasız değildir. Yeni sürüme geçiş tamamlandıktan sonra daha fazla doğruluk oranı göreceğimizi umut etmekteyiz.

  • Eğilimler: 16 aylık organik arama verileri harika ve hepsi, ancak verileri varsayılan günlük veri noktalarının ötesinde toplayamadığınızda trendleri belirlemek zordur. Örnek vermek istersek, son 12 ay içerisinde DeepCrawl sitesine yapılan organik tıklamaları iki katına çıkardık, ancak bu döneme ait Performans raporundaki grafik bu durumu açık bir şekilde anlatmıyor. Günlük, haftalık ve aylık toplama arasında geçiş yapabilmek son derece önemli olacaktır.
  • Tarih karşılaştırması: Özel karşılaştırma tarihi aralıkları ayarlamak dört farklı takvim seçicisi kullanılması gerektiğinden oldukça önemli sonuçlar sunar. Bu, Google Analytics’e benzer bir şey kullanarak bir takvim seçicisi kullanılarak daha iyi veriler alınabilir.
  • Filtreleme: Performans raporu, organik bilgiler için bir altın madeni durumundadır. Sadece Search Console her yeniden girdiğinizde gerekli filtreleri ayarlamak zorunda bıraktığından biraz zaman almaktadır. Arama Konsoluna tanıtılan daha fazla özelleştirme görebilseydik daha iyi olabilirdi. Filtrelenmiş raporları kaydedip Genel Bakış sayfasına sabitlemeyebilseydik daha iyi olabilirdi. Arama Konsolu (Search Console) verilerini Datastudio gibi gösterge panosu platformlarına çekmek için çok fazla değer mevcuttur. Ancak herkes buna ayırabilecek zamana sahip değidir. Bu nedenle Google’ın fikir edinmek için olabildiğince kolay hale getirmesi kullanıcılar için çok daha iyi olabilir.

İndeks Kapsamı Raporu

Search Console yeni sürümünün geçişinde yer alan Performans raporuyla birlikte sunulan Dizin Kapsamı raporu, Tarama Hatalarının ve Dizin Durumu raporlarının başarılı bir şekilde gösterimini sağlamaktadır.

Yeni İndeks Kapsamı raporu, tarama ve endeksleme konularına ilişkin site düzeyinde bilgiler vermektedir.

Bu rapor, bir site haritası içerisinde gönderilen sayfalarla (ör. 404s, robots.txt tarafından engellenen, noindex olarak işaretlenmiş vb.) Gönderilen sayfaların sorunlarını ve ayrıca dizine alınmış (geçerli) sayfalardaki eğilimleri belirtir. Bu sayede dizin durumu ve tarama hataları konusunda daha fazla bilgi ediniriz.

Dizin Kapsamı raporu, Google Search Console hizmetinin önemli bir parçasıdır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi  tarama ve dizinleme sorunlarını doğrudan Google’dan en üst düzeyde görmenizi sağlamasıdır. Tabii belli sınırlamaları olması bunun iyi olmayan tarafıdır. Bunlara değinecek olursak.

Sınırlı satırlar:

Dizin Kapsama ile işaretlenmiş konulara girdiğinizde 1000 satır URL ile sınırı ile kalmaktayız. 1.000 sayfa çoğu sitedeki sorunları teşhis etmek ve gidermek için fazlasıyla yeterli olabilir. Fakat daha büyük siteler için milyonlarca sayfa içeren daha büyük siteler için işleri pek de kolay hale getirmemektedir.

Belirsiz açıklamalar:

Google’ın işaretlediği konulardaki açıklamalarından bazılarının anlaşılması bir şekilde belirsiz olabilir.

Örneğin, “Tarandı – şu anda dizine eklenmemiş” sorununun açıklaması şöyle açıklanmıştır: “Sayfa Google tarafından tarandı, ancak dizine eklenmedi.

Gelecekte indekslenebilir veya olmayabilir; gezinmek için bu URL’yi tekrar göndermenize gerek yok. ”Bu sayfaların dizine alınmamasına neden olabilecek şeyleri anlamak zor, belki de kalite sorununa daha fazla önem vermektedir. Bu gibi durumlarda, daha ayrıntılı bir araştırma yapmak için bayraklı sayfaların URL İnceleme aracını kullanmaya değebilir.