Web sitesi tasarımları geliştirilirken sitenin daha verimli çalışması, kullanıcıların etkili bir şekilde site içerisinde dolaşmasına izin veren yararlı birçok araç mevcuttur. İçeriklerin doğru bir şekilde dizine alınmasını sağlamak için ihtiyaç duyduğumuz başlıca araçların nitelikleri;
Duyarlı (Responsive) Tasarım, Flash, JavaScript gibi kullanımına başvurduğumuz araçlarımız, arama motoru optimizasyonu yani SEO açısından nasıl olmalıdır.
Menüler oluşturulurken kullanılan grafikler yerine CSS kullanılması SEO için önemlidir. Bütün bu yazılıma ait çeşitlilik SEO kriterleri açısından içerik yönetim sistemlerini (CMS) kullanımına bizi daha fazla yönlendiriyor. İçerik yönetim sistemlerinin sağladığı faydalar arasında web sitesi geliştirirken aynı zamanda arama motorlarının istediği düzenlemeleri kolayca sağlayabiliyor olmamızdır.
Responsive Tasarım
Responsive yani duyarlı tasarım üzerine bir şeyler söylemek en son Google algoritması nedeniyle çok büyük önem taşımaktadır. Neden responsive bir tasarıma sahip olmalıyız?
Bunu iyi bir şekilde irdelemeye çalışalım. Günümüzde arama motoru optimizasyonun yönü mobil uyumdan geçmektedir. Web sitesine gelen ziyaretçilerin kullandıkları farklı çözünürlükteki aygıtlarında farklı sayfaların görünümleri ile karşılaşır. Bazı aygıtlar iyi bir kullanıcı deneyi sağlarken, farklı ekran boyutları site görünümleri çok iyi olamayabilirler.
Peki nedir iyi bir görünüm sahibi olamamalarının sebebi!
Tabii çok basit bir cevap olarak kullandıkları site; görüntülenirken kaydırmak zorunda olmalarıdır. Bazen yakınlaştırmak, kimi zamanda uzaklaştırmak zorunda kalmaları kullanıcıları deliye çevirebilmektedir. Bazen sitenize ait bazı elementleri üst üste biniyor olarak da görüntüleyebilir, bu durum kullanıcıların en çok nefret ettikleri arasındadır.
Ekran çözünürlükleri yeniden boyut kazanacak şekilde site, responsive olarak tasarlanmalıdır. Mobil cihaz, tablet, netbook veya farklı inçlerde dizüstü, masaüstü gibi farklı görüntü sağlayıcıları için sitenizi doğru şekilde programlaması yapılmalıdır. Site içerisinde kullanılan ögeler farklı tip ekran boyutlarında genişler veya daralır.
Sorgulara yanıt veren web sitesi tasarımı, web yöneticilerinin PC, cep telefonu ve tablet kullanıcıları için ayrı sayfalar oluşturmasını engelleme olanağı sağlar. Günümüzde daha fazla cihaz İnternet dünyasında mobil erişime sahip olmaktadır. Yanıt veren web tasarımının mobil kullanımını giderek daha faydalı ve çoğu zaman gerekli kılmaktadır. Duyarlı tasarımın kullanılması, yinelenen içeriğin arama motorlarına sunulmasından kaçınılmalıdır.
Olumlu birçok özelliğine rağmen, duyarlı web sitesi tasarımı kullanmak, web yöneticileri ve web sitesi sahipleri için her zaman en iyi seçenek olmayabilir. Bu tür bir web tasarımını uygulamak, teknik ve geliştirme bilgisi ve çoğu zaman doğru bir şekilde yürütmek için bir tasarım ekibi tarafından çok zaman alabilmektedir. Düşük bütçeli küçük web siteleri için, duyarlı web tasarımı doğru seçim olmayabilir. Özellikle büyük miktarda içerik gösteren web siteleri, yanıt veren web sitesi tasarımı da zor olabilmektedir. Çok fazla sayıdaki içerik sayfaları yeniden boyutlandırılabilir. Ayrıca, bir web sitesi milyonlarca ürünü barındıran hepsiburada eticaret sitesi seosu gibi karmaşık bir kullanıcı arayüzüne veya navigasyon sistemine sahipse, ekranı uygun şekilde yeniden boyutlandırmak giderek daha zor hale gelir.
Flash
Flash, 2000’lerde popüler olan ve organik arama motoru sıralaması için çok fazla hasara yol açan teknolojilerden biridir. Çünkü yalnızca Flash’ı temel alan web siteleri, arama motorları tarafından sitenin içeriğinin ne olduğunu anlayamayan web örümcekleri tarafından anlaşılamıyordu. Bu durum arama motoru sonuçları sayfasında (SERP) iyi sıralamalar elde edilememesinin en büyük sebepleri arasındaydı. Web sitesinin sahip olduğu content web örümceklerini belirsizlik içerisine girmesine neden olan flash popülerliğini yitirdi. Arama motorları için içeriği doğru bir şekilde değerlendirmesi için gerekenleri sağlayamayan flash tarihin tozlu sayflarına çoktan kaldırıldı. Bu nedenle, Flash kullanacaksanız, sitenizin tamamının Flash içermediğinden ve yalnızca ana içeriğin yerini almayacak olan Flash bileşenlerini kullandığınızdan emin olun. Tavsiyemiz flash kullanımını sadece görsel şölen için kullanımı sitenin geneline kesinlikle uygulanmaması yönündedir.
JavaScript
JavaScript, özellikle web 2.0 ve modern web arayüzleri ile harika bir araçtır. Dinamik web sayfalarının oluşturulmasına izin verir; ancak SEO söz konusu olunca dezavantajları olabilir. Tüm arama motorları JavaScript’i aynı şekilde ve aynı ölçüde işlemediğinden, JavaScript’i gerektiren anahtar içerik miktarını denemek ve en aza indirmek önemlidir. JavaScript tarafından oluşturulan içerik arama motorlarında görünmüyorsa, bu arama motoru sıralamalarına gelince kaçırılmış bir fırsat. Önemli içeriğin indekslemesi şansa bırakmadığınız dan emin olmak için içerik dağıtım sisteminizde JavaScript’in nasıl kullanıldığını akıllıca değerlendirmek önemlidir.
CSS
Görüntüler görsel bir etki yaratmak için güçlü araçlardır. Görseller boğucu metin yazıları arasından sıyrılıp kullanıcının ferahlamasını sağlayan argümanlardır. Görsellerin hatta tüm görsellik içerisindeki kullanılacak renkler birer ahenk içerisinde kullanıcılara akıllıaca sunulmalıdır. Bu noktada CSS kullanımı önemli bir etkiye sahiptir. Ancak, web sitesinin arama motoru dostu olması için optimize hale getirilmesi daha fazla önem içermektedir. Bu nedenle, tam görüntü tabanlı menüler kullanmak yerine, gezinme menüleri görsel olarak etkileyici yapmakla kalınmamalıdır. Aynı zamanda arama motoruyla uyumlu hale getirmek için CSS kullanımını ihmal etmemelisiniz.
CMS Tercihi
Bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanmak, bir site sahibinin ömrünü çok daha kolaylaştırabilir. Bir kez kurulduktan sonra bakım ve güncellemeler için bir web yöneticisinden daha az destek gerektirebilir. Ancak, yanlış içerik yönetim sistemini seçmek veya iyi arama motoru sıralamalarına elverişli olmayan bir şekilde ayarlamak, web sitesinin sıralama yeteneğine zarar verebilir. Bu nedenle, arama motoru dostluğunu kazanmak için doğru CMS seçimi ön planda tutulmalıdır. İhtiyaçlarınız için doğru içerik yönetim sistemini seçtiğinizden emin olunmalıdır. Hangi içerik sistemini kullanacağı konusunda kararsız olan kullanıcılar için biz tavsiye olarak WordPress’i öneriyoruz. Size ait özel sisteminizi geliştirmek istemiyorsanız, içerik yönetimi platformu olarak. Kendi özel CMS sistemine sahip olmak yapmak pahalıya mal olabilir. Ekseriyetle çok fazla büyük kod olmadan tam olarak ihtiyacınız olanı size sunacağından emin olabilirsiniz.
İçerik Yerleşimi
Arama motorları web sayfasının HTML’sini yukarıdan aşağıya ve soldan sağa doğru kullanır. Bu nedenle tarayıcılara HTML kodunun en üst kısmına mümkün olduğu kadar fazla içerik vermek önemlidir. Bu şekilde, tarayıcının, sayfanın ne hakkında olduğunu belirlemek için kullanacağı içeriği ayrıştırmak için yabancı kodlar aracılığıyla beklemesine gerek kalmaz, bu da sonuçta sitenin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) iyi sıralama elde edebilmesini önemli bir seviyede etkileyecektir.