Bir Web sitesi sıralama alabilmesi için, Dijital pazarlama hizmetlerinin her kolunda faaliyet gösterilmelidir. Dijital Pazarlama sınırlandırılacak kadar küçük bir mecra veya kapsamı daha az bir saha değildir. Birçok sosyal medya aracı olduğu gibi reklamınızı yapacağınız birçok platformun keşfine giden Dijital pazarlamada geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. SEO’da başarı uzun ince bir yol bazense engebeli çetrefilli olabilmektedir. Web siteniz aracılığıyla sunacağınız içerik kaliteli olması gerekmektedir. İyi bir anlatım, özgün makale ayrıca kaynaklar ile desteklenmesi üreteceğiniz içeriği daha değerli konuma yükseltmektedir. Sayfaların optimizasyonu ve birçok Teknik SEO çalışmaları sıralamada çok önemli rol oynamaktadır. SEO’nun ilk yapılmaya başlandığı zamanlarda backlink profili ne kadar önemliyse şu an hala önemini korumaktadır. Geri Bildirimleri anlatırken ne demek istiyoruz? Backlinklerin SEO için önemi hakkında bir rehber hazırladık.
Backlink & Gelen Bağlantı Nedir?
Gelen bağlantılar olarak da isimlendirilen backlinkler, başka sitelerden sitenize link verildiğinde oluşmaktadır. Geri bağlantılar doğal olmalıdır. Backlink elde etmek için doğal olmayan yöntemler kullanılmamalıdır. Gelen bağlantıların kalitesi, miktardan çok daha önemlidir. Backlink hakkında daha fazla bilgi edinmek için;
https://www.seobil.com/backlink-nedir-nasil-alinir/
Makalemizi inceleyebilirsiniz.
Neden Backlinks SEO için Önemlidir?
Bağlantı sağlayan site etkin bir şekilde içeriğiniz için referans olmasından dolayı son derece önemlidir. Saygın, güvenilir sitelerden sitenize gelen bağlantılar arama motorlarına içeriğin iyi bir içerik olduğunun bilgisini vermektedir. Arama motorları, web sayfasının veya sitenin çeşitli yüksek kaliteli gelen bağlantılara sahip olduğundan ötürü sitenin ziyaret etmeye değer olduğunu tespit eder. İçerik sayfalarını daha üst sıraya koyma ihtimallerini yükseltir. Yüksel kaliteye sahip otoriter bir backlink profili sayesinde başarılı site sıralaması ve arama motoru görünürlüğü arasında güçlü bir bağlantı vardır.
Shady Link Kullanımı
İnternet pazarlaması yeterince basit olsa tabii tek tür bağlantı verilmesi yeterli olabilirdi. Maalesef bu kadar basit olduğu günler SEO’nun ilk çıktığı zamanlarda söylemek söz konusuydu. Spam, denetlenmeyen bağlantı kurma, ortak programlar, sosyal yer işareti ve otomatik dizin gönderimleri ve spam yorumları içermektedir.
- Sosyal Yer İmi: bu özellik Reddit ve Delicious gibi sitelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanıcılar etkin olarak yer imi olarak bir bağlantı üreterek çeşitli sitelere gönderimini sağlamaktadır.
- Otomatik dizin gönderimi: Otomatikleşmiş yazılım programları, şirket adı ve site URL’si gibi bilgileri yüzlerce düşük kaliteli dizine göndermektedir. Site çok düşük kaliteli, spam linkler kazanacaktır. Kullanım mantığı, birinci terim anahtar kelime daha üst sıralama denemesi için bağlantı metni olarak kullanmaktadır.
- Yorum Girdisi: Makale ve blog sayfalarının yorum bölümlerine girilen geri bağlantıları içerir. Bu bağlantılar gelen sitenin çoğunluğu kalitesiz ve spam olabilir.
Backlink Türleri Nelerdir?
Backlink profilinde endişe veren sorun, aynı link oluşturma işlemlerini deneyen kullanıcıların benzer taktikler ile düşük kaliteli sitelerden elde ettikleri bağlantıların sayısının çoğalmasıdır. Tüm bu spam seviyesinde link oluşturma şemalarını arama motorları bir şekilde çözümü rel=”nofollow” özelliği ile gerçekleştirmiştir. “Penguin” algoritması güncellemesi geldikten sonra siyah şapka SEO tekniklerini kullanan sitelerin sırlamaları azalmaktaydı. Gelen bağlantının rel=”nofollow” bağlantısı ile bir site arkada kazandığı görünüm olmaktadır.
Penguen algoritması özellikle düşük kaliteli sayılan spam backlink’lere odaklanarak bunların etkinliği ortadan kaldır. Yorum üzerinden link oluşturma taktikleri artık sitenin herhangi bir otoriteyi geçemeyeceği için etkisi yoktur. Yalnız gelen bağlantıların rel=”dofollow” olarak gelmesi web yöneticisi uygun gördüğünde belirlli bir değeri elbette mevcuttur.
Yeni Backlink Türü Google Açıklaması
2019 eylü ayında öyle bir açıklama geldiki; Google nofollow linkler üzerine açıklaması, iki farklı bağlantı türü olan rel=”sponsored” ve rel=”ugc” tanıtımını ”webmaster central blog” üzerinden web geliştiricilerine Google duyurdu.
- rel=”sponsored” özelliği, tüm sponsorlu ve ücretli bağlantılarda kullanılabilmektedir.
- rel=”ugc” kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği ifade etmektedir. Yorum, forum konuları içerisindeki bağlantılarda kullanılmak üzere hazırlanmıştır.
Bu yeni bağlantı özelliklerini kullanmanız noktasında bir gereklilik bildirmedi. Rel=”nofollow” standardını kullanmaya devam etmenizin iyi olduğu tavsiyesinde bulundular. Sitenizi baştan aşağı incelemenize gerek olmadığını da eklediler. Google “nofollow” özelliğini bir ipucu olarak kullanarak o bağlantıyı takip edip etmeyeceği kendi insiyatifinde olacağınıda ekledi. 2020 mart ayından itibaren aktif olarak bizi bekliyor olacak.
Backlink ve SEO Stratejisi Önemi
Web sitesi çok başarılı bir kod yapısı ile geliştirilmiş hatta en iyi mimari alt yapıya sahip olabilir. Ancak web sitesi daha fazla ilgi görüp trafik çekemiyorsa bunca yapılan emek ve harcanan masraflar ne anlama gelmektedir?
Başarılı bir SEO, teknik ve sosyal olmak üzere farklı yönleri kapsayan dijital pazarlamanın çok önemli bir stratejisi ile bütün oluşturmaktadır. Bu kaynaklardan gelen geri bağlantıların gücü eskiden olduğu kadar şimdide çok kuvvetlidir. Başarılı ile sürdürülür bir SEO çalışması için Dijital pazarlamanın tüm sahalarında faaliyet gösterilmelidir. Dijital pazarlamanın en önemli faaliyetlerinden birisi iyi kurulmuş geri bağlantı profilidir.
Backlink Profili için Alan Adı Değerleri Nelerdir?
Geri bağlantı profili (site dışı optimizasyon) günümüzde kapsamlı incelemesini sağlayan birkaç analiz aracı mevcuttur. Alan adı değerleri kullanılan analiz araçları tarafından backlink profili belirlediği kriterler ile puanlama değerlemesi yapmaktadır. Analiz araçları ahrefs ve moz en güvenilir değerleri üreten kaynaklardır. Bu toollarda kullanılan DR: Domain Rating ve DA: Domain Autority değerleri çok karşılaşacağımız terimler arasındadır. Bu terimler ne anlama geliyor bir bakalım.
Domain Rating (DR)
Ahref tarafından web sitesinin gelen bağlantılarına diğer siteler ile karşılaştırması sonucu verdiği değere denir. 100’e kadar bir puan sistemiyle değer verilmektedir. Arama motorları tarafından domain rating gerçek bir sıralama değeri değildir. Fakat sitenin diğer web siteleri arasında en iyi kıyaslama metriği olarak kullanılan ahref tarafından verilen bir puandır. Sahip olunan DR değeri site büyüdükçe yükseltilmesi zorlaşmaktadır.
Domain Autority (DA)
Moz tarafından kullanılan web sitesinin backlink profili inceleyerek verdiği puan değeridir. Moz da 100’e kadar olan bir değer kullanmaktadır. Moz tarafından belirlenen Domain Autority değeri tabii Google için gerçek bir sıralama değildir. Rakiplerin çalışmalarına karşın sitenin nerede olduğunu görebileceğimiz önemli bir metriktir. Sitenin DR skorunu 3’den 10 çıkarma zorluğu ile 40’dan 47 çıkarma zorluğu artarak yükselmektedir.
Internal Link Yapısı
Internal link nedir? Dahili bağlantılar anlamına gelen internal bağlantılar bir web sitesinin sahip olduğu sayfaların kendi arasında ve anasayfa arasındaki bağlantıları denir.
Bağlantıların gücünden bahsederken dış bağlantıların ne kadar önemli olduğuna değindik. En az dış bağlantı kadar önemi yüksek bir diğer bağlantı çeşiti iç bağlantılardır. Internal link, İç bağlantı kurulması ve sayfalar arasında ilişkili bir şekilde linklerin doğru olmasıdır.
Peki iç bağlantılar neden bu kadar önemlidir? İç bağlantının iyi bir şekilde kurulması sitenin otoritesini yaymak demektir. Her çeşit sayfanın oluşturulması sitenin otoritesini yayması sonucunda gücünü kazanmaktadır. Bir Web sitesinin etki alanından çıkan iç bağlantılar; hizmetler, kategoriler, blog sayfası şeklinde alt kategorilere genişledikçe domain otoritesinin dağıtılması sağlanır. Başarılı bir iç bağlantı yapısı iyi yapılmış site içi optimizasyon ile sağlanır. Google botu gibi tarama botlarının tüm siteyi düzgün bir şekilde taramasını ve indekslemesi için son derece önemlidir.
Siz de fikrinizi belirtin